Ako sa nenechať pomýliť – ako identifikovať kvalitný matrac

Ponuka matracov je dnes naozaj široká. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že je to jedna obrovská výhoda. Pre bežného spotrebiteľa to však prináša aj niekoľko komplikácií. Ak vstúpite do predajne s matracmi bez toho, aby ste o nich niečo vedeli, výber toho správneho matraca nemusí byť jednoduchý. Rozoznať kvalitný matrac od priemerného nebude až také ľahké. Ak máte šťastie, tak natrafíte na zodpovedného predajcu, ktorý vám predá presne taký matrac, aký potrebujete. Nie málo predajcov sa však pokúsi využiť vašu nevedomosť a predať vám to, čo sa hodí im.

V tomto článku prinášame niekoľko tipov, ako rozoznať kvalitný matrac od bežného. Nemusíte sa dať do žiadneho zdĺhavého štúdia. Úplne stačí, ak si zapamätáte niekoľko z týchto tipov.

Vegas 2

1 – kvalitný matrac používa kvalitné materiály

Kvalitné peny majú vyššiu hustotu ako menej kvalitné. To znamená, že kvalitný penový matrac bude ťažší. Hustota základnej polyuretánovej peny je okolo 18 kg/m³. Bežné PUR peny majú hustotu 20-30 kg/m³. Takže už bežný polyuretánový matrac bude takmer 2-krát ťažší ako nekvalitný.

Vylepšené polyuretánové peny, kam patrí napríklad studená pena, majú hustotu aj cez 35 kg/m³. Pamäťová pena dosahuje hustotu takmer 60 kg/m³. Najkvalitnejšie latexové peny sa vyznačujú hustotou 65-75 kg/m³, niektoré dokonca až 90 kg/m³. Špičkový latexový matrac je tak 5-krát ťažší ako lacný matrac z PUR peny.

Nie je nič jednoduchšie, ako si matrac v predajni zdvihnúť – keď už vám predajca nevie povedať hustotu materiálu.

Na jednu stranu ťažký matrac je výhodný, keďže ponúka žiadané užívateľské vlastnosti. Všetko to však ide na úkor manipulovateľnosti – ťažký matrac sa obracia a otáča ťažšie ako ľahký matrac. To isté platí pri sťahovaní matraca.

Posúdiť kvalitu taštičkového matraca je o čosi zložitejšie. Vo všeobecnosti však platí, že vyššia hustota pružín je znakom vyššej kvality. Ale veľmi dôležitá je aj kvalita ostatných materiálov použitých v matraci.

2 – kvalitné matrace sú predávané s dlhšou zárukou

S kvalitou zvyčajne prichádza aj dlhšia záruka. Nie je to však absolútne pravidlo. Dlhšia záruka neznamená, že máte do činenia s lepším matracom. Mnohí predajcovia totiž ponúkajú obmedzenú nadštandardnú záruku. Vy pri matraci uvidíte, že má záruku 5 rokov, nedozviete sa však podmienky tejto záruky. Dopracovať sa k nim sa dá, nie je to však až také jednoduché. Podmienky záruky ju neraz tak obmedzujú, že celá záruka stráca zmysel.

Pri kúpe matraca je dôležitejšia kvalita záruky. Dĺžka záruky sama o sebe toho veľa nenapovie.

3 – poťah matraca je pevný a hustý

Lacné matrace šetria všade, kde sa dá. Asi najviditeľnejšie to je na poťahu. Luxusný poťah od bežného rozozná aj úplný laik. A to aj bez toho, aby sa ho dotýkal. Nebojte sa však v predajni sa poťahu dotknúť, zdvihnúť ho a podrobiť ho základnému testu použitia.

4 – k dispozícii sú informácie o pôvode komponentov matracov

To, že výrobca je z Európskej Únie ešte neznamená, matrac nevznikol niekde vo Východnej Ázii. Teda v časti sveta, kde platia takmer nulové zákony chrániace životného prostredie a pracovné podmienky sú neporovnateľné s tými našimi.

Pokojne sa môže stať, že celý matrac bol vyrobený mimo Európy a na kontinente na ňom bola nalepená akurát nálepka. Oveľa častejšie sa však stáva, že výrobcovia nakupujú lacné a nekvalitné komponenty v zahraničí.

Výrobcovia matracov iba zriedka vyrábajú aj jednotlivé časti matracov. Tie nakupujú od dodávateľov. Pri kvalitnom matraci by ste sa mali dozvedieť okrem iného aj výrobcov týchto komponentov.

Pri penovom matraci by ste mali byť schopní zistiť, kto vyrobil penové vrstvy a poťah. Pri taštičkovom matraci je dôležité vedieť aj to, odkiaľ pochádza pružinové jadro. Je rozdiel, ak za ním stojí overená nemecká firma, alebo neznáma čínska spoločnosť.

Ako spoznať dobrého predajcu matracov?

V ideálnom prípade je výrobca a predajca tá istá spoločnosť. V takomto prípade si môžete byť istí, že predajca naozaj rozumie tomu, čo predáva. Špecializovaný predajca predávajúci výrobky viacerých značiek však dokáže poskytnúť veľmi podobné podmienky.

Pre bežného spotrebiteľa však nie je práve najjednoduchšie povedať, ktorý predajca je dobrý a ktorý je jeho opakom. Takmer každý predajca toho vie o matracoch viac ako človek, ktorý kupuje matrac raz za desať rokov.

1 – kvalitný predajca pohotovo odpovedá na položené otázky

Ak má predajca problém zodpovedať otázky, respektíve sa vám jeho odpovede nezdajú, nepôsobí isto, vyhýba sa odpovediam, budete asi na zlom mieste. Samozrejme, že predajca nemá v hlave databázu zahrňujúcu všetky matrace. Nemal by mať však problém potrebné informácie dohľadať. Takisto by nemal mať najmenší problém odpovedať na všeobecné otázky o matracoch.

2 – kvalitný predajca hľadá pre vás najvhodnejší matrac – nenúti vás do konkrétneho riešenia

Záujmom dobrého predajcu je nájsť pre vás matrac podľa vašich predstáv. Toto nedokáže bez toho, aby sa vás nepýtal na niekoľko podstatných otázok. Dobrý predajca sa vás nesnaží dotlačiť do kúpy matraca, z ktorého má najväčší zisk.

3 – snaží sa byť objektívny

Ak vám predajca hovorí iba o výhodách matraca, niečo nie je v poriadku. Každý matrac má totiž aj nejaké nevýhody. Aj ten najlepší. Dobrý predajca vás upozorní aj na nevýhody, ktoré by ste si ako bežný zákazník na prvý pohľad nevšimli.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.