Chcete odnaučiť svojho psíka spať vo vašej posteli? Poradíme vám

Domáci miláčikovia sú pre mnohých z nás plnohodnotným členom rodiny. Berieme ich na letné dovolenky, oslavujeme s nimi narodeniny aj Vianoce, delíme sa s nimi o spoločnú posteľ. Aj keď v prípade zdravého psíka, o ktorého sa pravidelne staráme, odčervujeme ho, češeme a zastrihámave mu pazúriky, spánok pri nohách na posteli nie je až tak rizikový, existujú dôvody, prečo by mal mať pes svoje vlastné miesto spánku.

Prečo by pes s vami spať nemal

Aj keď je pravda, že spánok so psíkom prináša pocit bezpečia a utužuje puto medzi majiteľom a jeho štvornohým miláčikom, existuje viacero dôvodov, prečo by ste tento krok mali zvážiť a psíka do postele nepúšťať.

pes-postel-matrace-vegas

Psík ako prenášač ochorení

Psie chlpy sú živnou pôdou pre roztoče, špinu a prach, ktoré v sebe udržiavajú, čo môže byť (najmä pre alergikov a astmatikov) obzvlášť nebezpečné. Aj keď sa o psíka dobre staráte, nie vždy tomu dokážete zabrániť. Už samotné chlpy bez cudzích parazitov si vyžadujú oveľa častejšie menenie posteľnej bielizne.

Psi môžu byť tiež prenášačmi kliešťov a rozličných chorôb ako leptospirózy, toxoaróry, salmonelózy, baktérie E.coli či rôzne kožných ochorení. Pri prenose sú rizikové najmä skupiny detí a tehotných žien. Preto by ste sa mali vyhnúť olizovaniu tváre či prstov od vášho miláčika ako aj spaniu v tej istej posteli. Stále platí, že u dobre zaopatreného, čistého a odčerveného psíka sa riziko výrazne znižuje, no byť opatrný nie je nikdy na škodu.

dieta-pes-matrace-vegas

Iný biorytmus

Aj napriek tomu, že spánok so psom môže na nás pôsobiť upokojujúco, dokázalo sa, že biorytmus psa a človeka sa často líši. Už sa vám stalo, že váš štvornohý miláčik sa zobudil počas noci a pýtal sa von? Nie ste sami. Americká štúdia potvrdila, že výskumná vzorka ľudí mala vyššiu kvalitu spánku, ak pes spal s nimi v rovnakej miestnosti, no nie posteli.

Môj pán, moje všetko

U niektorých psov, najmä u tých pastierskych, sa pri spoločnom spávaní so svojím majiteľom môže vyvinúť nadmerný ochranársky pud. Môže sa tak stať, že pes bude agresívne reagovať na partnera svojho majiteľa, ktorí bude chcieť zaujať jeho miesto. Bude mu brániť do postele si ľahnúť alebo ho z nej vytláčať. Aj preto je dobré, ak pes pozná svoje miesto a má vlastný pelech.

Ako ho to odnaučiť

Ak ste zvážili všetky pre aj proti a dospeli ste k záveru, že vášho psíka by ste mali odnaučiť spávať s vami v jednej posteli, ukážeme vám zopár tipov, ako na to. V prípade, že je psík dlhé roky zvyknutý spávať s vami, bude zrejme ťažšie ho to odnaučiť, no nič nie je nemožné.

Správny pelech na správnom mieste

Jednou z dôležitých vecí je vypozorovať, ako váš pes spí. Či sa rozťahuje alebo je schúlený do klbka. Jeho spánkovej polohe následne prispôsobte výber pelechu. Napr. oválny s okrajom bude ideálny, ak váš miláčik spí v spomínanom klbku a veľký štvorhranný v prípade, že sa rád naťahuje.

pelech-pes-matrace-vegas

Ďalšou otázkou je miesto odpočinku. Dôležité je, aby ho psík poznal a bol naň zvyknutý. Odporúčame vybrať miesto s izbovou teplotou, nie blízko otvorených dverí či ventilácie. Najlepšie v tmavej miestnosti, v ktorej sa bude cítiť bezpečne.

Po večernej prechádzke rovno do pelechu

Keď už máte pre psíka kúpený nový pelech, musíte vedieť, ako ho doň dostať. Ideálnym spôsobom je poriadne ho večernou prechádzkou vyčerpať a ešte na vodítku ho odviesť k pelechu, kde mu dáte najavo, že toto je jeho miesto. Psíka do pelechu radšej neprenášajte na rukách, asociácia „miesta spánku“ sa mu tak bude tvoriť oveľa ťažšie.

Nie znamená nie

V tomto prípade naozaj musíte byť prísny. Jasne zaveliť, aby šiel pes do pelechu a v prípade, že sa vráti naspäť, opätovne ho poslať preč. Slová podporte gestom a dajme mu najavo, kde je jeho miesto. Ak psík poslúchne, môžete ho odmeniť maškrtou, vďaka čomu si ľahšie zapamätá, že urobil správnu vec. Odmeňte ho však až potom, ako váš povel splní. Namiesto negatívnej motivácie, akou je krik či telesný trest, využijete pozitívnu a vášho miláčika nebudete do spánku vo vlastnom pelechu musieť nútiť. Bude to síce chcieť trochu času, no uvidíte, že sa to podarí.

Ignorujte kňučanie

Smutné oči, kňučanie či pobehovanie okolo vašej posteli. Aj to môže byť prvé dni vašou nočnou realitou. Musíte však ostať zásadový a na tieto prejavy vôbec nereagovať.

psie-oci-matrace-vegas

Ak ani po čase ignorácie kňučanie neprestane, na psa nekričte. Krik môže mať za následok to, že začne kňučať ešte viac. Opýtajte sa ho, či nechce ísť von a keď zareaguje pozitívne, zoberte ho vyvetrať sa. Ak máte pocit, že von ísť nepotrebuje a kňučí len s rozmaru, kvôli novému pelechu alebo potrebe upútať vašu pozornosť, ignorujte ho ďalej. Musíte byť trpezlivý, v prípade núdze zopakovať povel, no netrestať krikom či bitkou. Z dlhodobého hľadiska to nič nevyrieši a váš psík bude mať s pelechom spojenú negatívnu skúsenosť. Samozrejme nie je dobrý ani presný opak, a to po chvíle kňučania pustiť psíka na posteľ.

Ak na vašu posteľ vyskočí sám, treba ho zložiť z postele, povedať „nie“ a opakovane ho poslať na svoje miesto. Povel, ktorý mu dá jasne najavo, že má ísť spať, odporúčame so psíkom na začiatku pravidelne cvičiť. Pri výcviku môžete ako lákadlo do pelechu zo začiatku používať aj maškrtu. Neskôr však odporúčame dávať psíkovi maškrtu len v prípade správne splneného pokynu. Povel môžete so psíkom trénovať aj počas dňa, nielen keď príde na spánok. Veď viete ako sa hovorí: „Ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku.“

Prajeme veľa šťastia a trpezlivosti s vaším štvornohým miláčikom.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.