Posteľ ako vianočný darček? Pozrite si kritériá jej správneho výberu

Každý rok tá istá dilema. Aký darček na Vianoce kúpiť najbližším? Máte obavy, či sa trafíte do vkusu a prianí vašej rodiny alebo partnera? Čo tak skúsiť darovať skutočne kvalitný spánok. To snáď neodmietne nikto.

Práve výber tej správnej postele môže vašim blízkym zabezpečiť pokojný spánok na niekoľko rokov, za ktorý vám určite budú vďační. Nemusí sa, samozrejme, jednať len o darček pre iných. Kvalitný spánok môžete na Vianoce darovať aj samy sebe kúpou vhodnej postele, ktorá spĺňa viacero kritérii kvality. Niekoľko z nich sme pre vás prichystali, aby ste to pri výbere mali jednoduchšie.

Materiál postele

Jedným zo základných atribútov je samotný materiál postele, ktorý významne vplýva na jej pevnosť a životnosť. Najčastejšie používanými materiálmi pri výrobe postelí sú drevo a kov. Existujú 3 väčšie skupiny postelí vzhľadom na materiál, medzi ktorými väčšina klientov hľadá „tú správnu“. Patria medzi ne čalúnené postele, postele z dreva (vrátane toho masívneho) a kovové / kované postele. Každá zo skupín ma svoje výhody aj nevýhody.

Benefitom čalúnených postelí je ich široké množstvo variant, vďaka čomu zapasujú do každej spálne, a tiež veľkosť ich úložného priestoru. Nevýhodu vidíme v spôsobe ich čistenia, ktoré je vzhľadom na ich materiál oveľa komplikovanejšie ako čistenie postelí drevených či kovových.

Drevené postele alebo postele z masívu prinášajú obrovskú odolnosť a pevnosť, vďaka čomu sa nemusíte báť vŕzgania ani rýchleho opotrebovania. Ich nevýhoda môže byť vyššia cena, väčšia hmotnosť a nedostatok úložného priestoru.

Drevené postele

V poslednej kategórii kovových, resp. kovaných postelí, sa nemusíte obávať krátkej životnosti. Slúžiť vám môže dokonca dlhšie ako posteľ drevená, zvládne aj väčšie zaťaženie a pod takouto posteľou je zväčša veľa voľného priestoru. Nevýhody vnímame v náchylnosti na zmeny teplôt a v nie až tak „hrejivej“ atmosfére, ktorú naopak drevené postele vytvárajú.

O jednotlivých materiáloch postelí, ich výhodách a nevýhodách, sa viac dozviete v našom samostatnom článku.

Vyberte ten správny rozmer

Čo sa týka rozmerov vašej ideálnej postele, vo všeobecnosti platí, že jej minimálna dĺžka by sa mala rovnať výške človeka + najmenej 25 centimetrov. Šírka by mala byť aspoň 80 centimetrov, ale ak stiahnete po posteli širšej (90 či 100cm), zabezpečí vám o čosi viac pohodlia. V tomto prípade sa, samozrejme, bavíme o jednolôžku. Štandardné rozmery dvojlôžka sú 140 x 200cm, 160 x 200cm, prípadne 180 x 200cm. Ak potebujete posteľ dlhšiu ako 200cm, je možné nechať si ju zhotoviť vo väčšom rozmere s dĺžkou 210 – 220cm.

Ideálna dĺžka postele

Prejdime na výšku. Posteľ by mala byť aspoň 30cm od podlahy, pričom hygienické minimum je na hranici 25cm. Tento údaj je dobré dodržiavať najmä kvôli pohodlnému vstávaniu bez problémov s chrbticou, no tiež z dôvodu prúdenia vzduchu a prachu, ktorému sme vo vyššej miere pri zemi vystavovaní.

Ideálna výška postele je teda 40 až 50 cm, pre staršie a menej pohyblivé osoby až 60 cm.

A čo úložný priestor?

S úložným priestorom alebo bez? Úložný priestor je veľmi užitočná vec, no ak máte doma dostatok priestoru na odkladanie vecí, pre lepšiu cirkuláciu vzduchu v matraci odporúčame posteľ bez úložného priestoru. Dobré prúdenie vzduchu zaistí, že matrac bude menej náchylný voči výskytu baktérií aj zápachu, nebudete ho musieť tak pravidelne čistiť a vetrať, ako v prípade postele s úložným priestorom. Ak však u vás vyhráva praktickosť, mať posteľ s úložným priestorom je bežné a nejedná sa o žiaden veľký problém.

Čelo a bočnice postele

Bočnice a čelo postele tvoria v podstate jej rám, do ktorého je uložený matrac a rošty. Úlohou čela aj bočníc je zaistiť, aby sa matrac nepohyboval a aby človek z postele nespadol. Aj keď sú bočnice málokedy súčasťou postelí pre dospelých, v živote detí zohrávajú veľmi dôležitú ochrannú úlohu. Čo sa týka čela postele, to je naopak prítomné takmer na každej posteli.

Čelo postele

Jeho primárnou funkciou je chrániť pred prievanom, okrem toho sa oň dá skvele oprieť a vďaka nemu nám vankúš nepadá dole z postele. Niektoré postele majú až dve čelá, na vrchu a na spodku. To pri nohách nie je až tak dôležité a často môže v priestore spálne zavadzať.

Na správnu posteľ ten správny matrac

Ak vám naše rady pomôžu nájsť tú správnu posteľ, určite budete stáť pred otázkou, aký matrac by bol pre ňu vhodný. Je to náročná a komplexná otázka, s ktorou vám radi pomôžeme online aj osobne v našich spálňových štúdiách. Nie každý typ postele je vhodný pre každý matrac a je naozaj dobré sa pred jeho výberom poradiť s odborníkmi. Skutočne kvalitný predajca vám bude vedieť pomôcť, zhrnie všetky silné aj slabé stránky matraca a spoločne vyberiete ten najvhodnejší pre vaše účely.

Pevne veríme, že sme vám našimi radami výber uľahčili. V prípade, že ste sa v našom článku nedozvedeli dostatok informácií a mali by ste záujem výber postele prekonzultovať s odborníkmi, napíšte nám.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.