Kupujeme rošt pod matrac

Ak sa pri zariaďovaní spálne zabúda na niečo naozaj dôležité, tak je to jednoznačne rošt pod matrac. Nie že by si túto časť posteľného systému ľudia zabudli kúpiť (to nejde, keďže matrac na niečo položiť musíte), problém je v nedostatku pozornosti, ktorá je naň nasmerovaná.

Rošt hrá veľkú úlohu v tom, ako vám bude celé lôžko slúžiť. Výrazne ovplyvňuje viaceré vlastnosti matraca. Pokiaľ zainvestujete veľké peniaze do naozaj kvalitného matraca a ako sa hovorí „vykašlete sa“ na rošt, výsledkom bude drahé lôžko bez očakávaných vlastností.

V ideálnom prípade by ste matrac kupovali spolu s roštom. Kvalitný predajcovia vám pri kúpe matraca vždy odporučia zodpovedajúci rošt. Takúto starostlivosť však nemôžete očakávať od každého predajcu. Ak nakupujete v bežnom obchode, kde predavač vie matracoch to isté čo vy, alebo nakupujete na internete, kde žiadny predavač neexistuje, je dobré sa vybaviť vlastnými vedomosťami.

Cieľom tohto článku je preto poskytnúť ľuďom základné informácie o problematike roštov pod matrac.

Rošt alebo podklad pod matrac

Rošt sa vám môže zdať ako nespisovný výraz. V skutočnosti je to plnohodnotné synonymum výrazu „podklad pod matrac“.

Vplyv podkladu pod matrac na hygienický stav matraca

Hygienou matraca nemáme na mysli iba jeho znečistenie prachom a ďalšími pevnými časticami. Ide predovšetkým o mikrobiálne znečistenie. Aj v tom najčistejšom matraci nájdete milióny rôznych baktérií, roztočov a plesní. To je však úplne v poriadku. Náš organizmus to bez problémov zvládne. Ťažkosti nastávajú v momente, keď sa počet mikróbov dostane za optimálnu hranicu.

Mikroorganizmy potrebujú k svojmu životu teplo, potravu a vlhkosť. Teplo získavajú z rovnakého zdroja ako my. Potravy majú dosť v prachu. Je to práve vlhkosť, ktorú dokáže výber roštu ovplyvniť.
Vlhkosť sa do matraca dostáva ľudským potom. Dobré lôžko by malo vedieť túto vlhkosť dostať rýchlo do okolitého priestoru. Jednou z ciest je aj spodok matraca.

Dobrý rošt by tak nemal brániť odvetraniu matraca zospodu. Je tak nevyhnutnou podmienkou, aby bol podklad pod matrac prerušovaný – doskový, lamelový atď. Na plný rošt by sme nemali umiestňovať žiadny matrac. Ani ten najvzdušnejší.

Pri spodnom odvetraní matraca je nutné spomenúť jednu vec, ktorá nemá priamy súvis s roštom, no pre hygienu je veľmi dôležitá. Pri kúpe postele je dobré vyhnúť sa úložným priestorom. Je to síce praktické, ale eliminuje to jednu z dôležitých funkcií roštu. Ideálna posteľ je klasického dizajnu – stojí na štyroch vysokých nohách.

Podklad pod matrac ovplyvňuje ortopedické vlastnosti

Najviac peňazí sa platí za matrace, ktoré sa môžu pochváliť výbornými ortopedickými vlastnosťami. Za ortopedický považujeme taký matrac, ktorý dokáže počas spánku zlepšiť polohu chrbtice.

Ak investujete nemalé peniaze do špičkového ortopedického matraca, bola by veľká škoda, keby ste to celé pokazili zlým roštom. Platí to však aj opačne. Bolo by neekonomické kupovať k matracu bez ortopedických vlastnostní akýkoľvek špeciálny podklad.

Medzi ortopedické matrace radíme najmä taštičkové a latexové. Nároky týchto druhov matracov sú odlišné. Latexové matrace sú penové matrace, a teda majú viac-menej rovnakú štruktúru v každej časti. Nároky na rošty sú tu podobné ako pri bežných penových matracoch.

Taštičkové matrace sú však iné. Základom je pružinové jadro, pri ktorom je veľmi dôležitou charakteristikou veľkosť pružín. Čím sú pružiny menšie, tým kvalitnejší je matrac.

Každý dobrý výrobca kvalitných taštičkových matracov vás nielen upozorní na potrebu špeciálneho roštu, ale vám priamo aj ponúknu takýto rošt. To isté platí aj o predajcoch. Dobrý predajca by mal mať na predajni vždy aj vhodný rošt.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.