Industriálny štýl v spálni: Inšpirujte sa kovom, tehlami aj betónom

Industriálny štýl bývania zažíva v posledných rokoch veľký boom.  V tomto článku sa dozviete tipy, ako si zariadiť spálňu v tomto dizajne tak, aby ste cítili pohodlie a domácu pohodu.

Keď si rôzni umelci v druhej polovici 20. storočia nevedeli v New Yorku nájsť bývanie kvôli jeho nedostatku na trhu, začali si prenajímať rôzne priemyselné objekty. Využívali ich ako ateliéry a neskôr si priestory prispôsobovali aj pre vlastné bývanie.

Išlo zväčša o už nevyužívané výrobné haly alebo továrne, ktoré boli charakteristické vysokými stropmi a veľkými oknami s kovovými rámami. Čisté a omietnuté steny by ste v nich hľadali len márne- takmer všade boli odhalené konštrukčné prvky, vodovodné potrubie i stavebný materiál v podobe tehál. Kde tu sa objavili a železobetónové panely, ktoré tvorili nosnú konštrukciu naprieč celou miestnosťou. Takto sa mladí kreatívci pričinili o vznik dizajnu a ani netušili, že v budúcnosti inšpirujú milióny ľudí po celom svete.

foto: unsplash.com

Aké prvky má industriálny štýl?

Základom tohto štýlu je „odhaľ, čo môžeš“. Tehly miesto stierky i betónové stĺpy uprostred miestnosti sú prvé veci, ktoré vám udrú do očí. Charakteristické preň sú aj masívne drevené trámy v podkrovnom byte a samozrejme kov – veľa kovu. Či už sú to kovové trubky, zábradlie alebo nábytok.

Áno, áno, kov môže pôsobiť veľmi chladne, to uznávame. No viete, s kým sa má kov v industriálnom štýle najradšej? Predsa s drevom. Spolu tvoria nádherný harmonický vzťah, ktorý pridáva každému priestoru mladícky vzhľad aj eleganciu. Navyše, drevo dodá miestnosti pocit tepla a pohodlia.

Nezabúdajme ani na správne farby, pretože tento štýl nie je len o materiáloch. Typickými sú predovšetkým tmavšie farby – čierna medzi prvkami, sivá, biela a tehlová na stenách či podlahe. Nemusí to však pôsobiť v zásade pochmúrne, pretože aj v takomto prípade môžete použiť výraznejšie farby ako červená, žltá, zelená, oranžová… Ale pozor, odporúčame zamerať sa skôr na menšie doplnky alebo nábytok.

foto: unsplash.com

Spálňa v industriálnom štýle

Dizajn s priemyselnými prvkami si viete prispôsobiť pre každú miestnosť v dome/byte, a dokonca aj v oáze pokoja, akou je spálňa. Neviete si predstaviť tú svoju plnú betónu a kovu? Tak čítajte ďalej…

Začnime tým najväčším prvkom v nej – posteľou. Kované postele sú skvelým základom, a vôbec sa nemusíte obávať chladu, ktorý z nich na prvý pohľad vyžaruje. Pretože aj chladnému prvku viete dodať komfort. Predstavte si kovanú posteľ Chamonix v kombinácii s tmavým drevom a umiestnenú v izbe s tehlovou alebo sivou betónovu stenou. K tomu tmavé lampy s teplým svetlom a dizajn luxusného horského apartmánu je na svete.

foto: kovaná posteľ Chamonix

Kované vám „nevoňajú“ a máte radšej čalúnené postele? V tomto štýle nie je vôbec problém. Odporúčame sa však vyhnúť výrazným teplým farbám látky a orientovať sa skôr na sivé, biele alebo jemné béžové odtiene.

Tip pre vás: Odpútajte sa od čiernej a doprajte si spálňu zo „zlata“. Myslíme tým samozrejme zlatú farbu.  Pôsobí útulnejšie a viac v kombinácii s béžovou a hnedou viac prítulne. Už to síce nebude typický industriálny štýl, ale je len na vás, aké prvky vám vyhovujú.

foto: unsplash.com

Ak sú pre vás odhalené steny príliš odvážne, industriálny štýl  môžete zakomponovať len do detailov, resp. doplnkov.

Veľmi populárne na trhu sú odhalené žiarovky visiace len na kábli alebo podlahové lampy s kovovou kostrou. Pokiaľ vašu spálňu zdobí masívna posteľ, skvelo sa k nej hodia stolíky s dreveným podkladom a kovovými nožičkami. A svoje knihy môžete ukladať aj na kovové police kombinované s drevom. Vašej spálni dodajú ten pravý industriálny šmrnc.

foto: unsplash.com
foto: unsplash.com

Nech už ste naklonení akémukoľvek štýlu bývania, pamätajte si, že spálňa by mala byť pre vás miestnosťou, kde sa naplno oddáte zdravému spánku a oddychu. Zariaďte si ju preto len a len podľa vašich predstáv, aj keby to bolo kombináciou viacerých dizajnov. Vy ste šéf 😉

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.