Ako zariadiť malú spálňu funkčne a útulne

V seriáli o zariaďovaní spálne pokračujeme. V minulých článkoch sme sa venovali prírodnémumodernému štýlu, dnes sa pozrieme na to, ako čo najlepšie využiť malý priestor. Malá spálňa sa nafúknuť nedá, no dá sa zariadiť tak, aby ste sa v nej cítili príjemne a po ruke mali všetko, čo potrebujete. Ako na to?

Svetlé farby a presvetlenie priestoru

Svetlé, pastelové odtiene či neutrálna béžová a biela. Práve tieto farby dokážu priestor opticky zväčšiť a osviežiť. V prípade, že sa chcete pohrať s nejakou textúrou steny, odporúčame umiestniť ju len na jednu z nich. Svetlé farby a čisté línie v kombinácii s drevom, zastúpeným v posteli či zvyšnom nábytku, veľmi dobře fungujú a priestor nielen zútulnia, ale aj „predýchajú.“

Dôležité je tiež v prípade malej spálne jej dostatočné presvetlenie. Nebráňte prirodzenému svetlu dostať sa dnu. Do spálne pustite toľko denného svetla, koľko sa dá. Zvoľte priehľadné závesy v neutrálnych farbách a tým tmavým, zatemňujúcim sa skôr vyhnite. Priestor opticky zmenšujú. Presvetliť piestor môžete aj vhodnými doplnkami a voľbou svetlých farieb na obliečkach vankúšov a paplónov.

Fuknčný nábytok

Jeden kus nábytku na viaceré použitia. Posteľ so spodným úložným priestorom, nižšia komoda, ktorá je zároveň vaším nočným stolíkom, šatníková skriňa so zrkadlom. Multifunkčného nábytku je viac. Obzvlášť v malej spálni vie byť veľmi pomocníkov, vďaka ktorému do priestoru dostanete všetko, čo potrebuje, no nepôsobí presýtene.

Dajte prednosť minimalizmu

Počas zariaďovania spálne je dobré klásť si neustále otázku: Je toto to, čo skutočne potrebujem?

Ak je odpoveď nie, do malej spálne to radšej neumiestňujte. V prípade, že je to niečo, čo veľmi chcete a potrebujete, skúste tomu nájsť iné miesto v dome či byte. V malej spálni veľmi dobre funguje minimalizmus v jej celkovom zariadení, kde je centrum pozornosti na posteli a zvyšok nábytku je systematicky umiestnený, aj v použitých doplnkoch. Ak priestor príliš prezdobíte, bude pôsobiť chaoticky, nesúdržne a preplnene. Nedostatok minimalizmu sa dokáže vypomstiť vo väších priestoroch, o tých malých ani nehovoriac. Pre ušetrenie priestoru môžete ako posteľ zvoliť napr. aj rozkladací gauč.

Steny nechajte dýchať

Pri dekoráciách ešte ostaneme. V tomto prípade hovoríme o tých nástenných. Aj tu je dobré uplatniť pravidlo minimalizmu: menej je viac. Reč nie je len o maľbách, obrazoch, závesných dekoráciách, ale tiež o textúre stien či rôznych tapetách. Príliš výrazné vzory môžu malý priestor pohltiť a jeho rozmer opticky zmenšiť.

Úložný priestor tam, kde by ste ho nečakali

Nočné stolíky na stene? Skriňa s výškou až k stropu? Boxy s vecami pod posteľou? Premýšľajte, kam všade by ste mohli „skryť“ úložný priestor a nezahltiť ním tak priestor samotnej spálne. Nočné stolíky na stene perfektne šetria miesto a viete si do nich odložiť veci, ktoré chcete mať hneď po ruke. Skriňa s výškou až k stropu vám pomôže získať nový úložný priestor tam, kde by inak bolo prádzno. Boxy v úložnom priestore pod posteľou vám pomôžu veci pekne uložiť, mať v nich poriadok a zároveň nimi nezahltiť izbu.

Veríme, že sme vám „problém malej spálne“ aspoň ako tak pomohli vyriešiť. Držíme palce pri zariaďovaní, nech sa vaša spálne stane oázou pokoja, oddychu a dobrého spánku. V prípade, že potrebujete poradiť s výberom vhodnej postele či matrace do vašej spálne, môžete nám napísať.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.