Latex, pena či pružiny: Ako vybrať správny materiál pre váš matrac

V súčasnosti sa matrace dajú vyrobiť z toľkých materiálov, že sa v tej ponuke ako klient môžete ľahko stratiť. V tomto článku vám preto ukážeme, aké sú výhody aj nevýhody jednotlivých materiálov tak, aby ste si po jeho dočítaní vedeli povedať, aký matrac je pre vás najlepší.

Tak ako iný spotrebný tovar, aj matrace si prešli svojím vývojom. Spôsoby odpočinku sa však pochopiteľne menili a revolúcia spánku má za sebou veľmi zaujímavú históriu.

Od hliny po moderné podklady

Pravekí ľudia spoliehali na prírodné materiály a to, čo našli vo svojom okolí. Udupali hlinu, prekryli ju lístím, trávou alebo suchými listami. Tí šikovnejší využili kožušinu zo zveri, ktorú ulovili a zabezpečili si tak pohodlnejší spánok.

Rimania boli pravdepodobne prví, ktorí použili na seno, ovčiu vlnu alebo rákosie poťah, a Peržania zas „vynašli“ predchodcu vodnej postele – vak z kozej kože naplnili vodou.

Zmienky o roštoch v podobe prekrížených napnutých lán sa objavili približne v 16.-17. storočí, a až v roku 1865 bola patentovaná prvá špirálová pružina.

A ako spávali naši slovenskí predkovia? Určite ste už počuli výraz strožliak. Jednoduché vrece naplnené slamou alebo kukuričnými šupkami. Jednoduché, účinné a zároveň ekologické. Alergik by síce zaplakal, ale v tej dobe sa to radilo k pohodlným formám spánku. 

Poďme sa teraz pozrieť na to, aké materiály máme na trhu v súčasnosti a aké sú ich vlastnosti. Podľa toho si budete môcť vybrať ten najvhodnejší materiál pre váš dokonalý spánok.

Postele časov minulých, zdroj: pixabay.com

Penové matrace

Pena (polyuretán) je syntetický materiál vyrábaný z ropy. Penové matrace patria k najrozšírenejším na trhu, nakoľko sú lacné a z pohľadu prepravy a manipulácie praktické. Vybrať si môžete penu studenú alebo pamäťovú.

Vďaka matracom s pamäťovou penou sa váha vášho tela rozloží po celom povrchu a vy tak máte pocit nežného objatia.  Keďže sa vám vďaka nemu uvoľňuje svalové napätie i stavce, je tento materiál vhodný pre starších alebo ľudí s problémami s chrbticou.

Takéto matrace naopak neodporúčame tým spáčom, ktorí sa v noci príliš „vrtia“ a veľmi často menia polohy. Vtedy sa oplatí siahnuť po matracoch so studenou penou.

Tip od nás: Zaujímajte sa aj o hustotu a kvalitu penových matracov, ktorá určuje ich životnosť. Čím viac kg/m3, tým kvalitnejší matrac. Napríklad pamäťová pena v našom matraci Memory má hustotu až 50 kg/m3.

Prierez penového matraca

Treba však rátať s tým, že penové matrace nie sú až tak veľmi vzdušné. Dostáva sa do nich prach z okolitého prostredia a pot z nášho tela. Ak si navyše  vyberiete matrac z kategórie tých najlacnejších (nízka objemová hmotnosť a nekvalitná pena), čoskoro sa v nich môžu objaviť preležaniny natrvalo.

Pružinové matrace

Pružinové matrace si často spájame s vŕzganím, ktoré pružinky vytvárajú pri akomkoľvek čo i len menšom pohybe. Našťastie žijeme v dobe modernej a tomu sa prispôsobila a výroba.

Na trhu sú známe tzv. bonnellové a taštičkové matrace. Rozdiel je v systéme pružín. Bonnellové matrace majú navzájom pospájané pružiny v tvare presýpacích hodín. Taštičkové majú tvar valčeka a sú zabalené v prievzdušnej textílii (taštičky).

Taštičkové majú skvelé ortopedické vlastnosti, pretože  každá pružinka sa prispôsobuje vášmu telu (bonnellové to nedokážu). Výhodou klasických pružinových je nižšia výrobná cena, ale ide to na úkor ortopedických vlastností.  

Prierez taštičkového matraca

Tip od nás: Pokiaľ trpíte bolesťami chrbtice a hľadáte matrace pre zdravý spánok, skúste si pozrieť ortopedické taštičkové matrace kombinované s viacerými materiálmi ako je kokosová doska či pena. Efekt tak bude oveľa väčší.

Latexové matrace

Latexové matrace majú vynikajúcu bodovú elasticitu, čiže sa dokonale prispôsobujú ľudskému telu, podobne ako matrace s pamäťovou penou.

Latexové matracevhodné pre alergikov, majú antibakteriálne vlastnosti, nedržia v sebe prach, baktérie ani roztoče v nich nemajú šancu. Majú výbornú nosnosť a dlhšiu životnosť.

Oproti pružinovým a penovým sú oveľa ťažšie a kvôli ich výhodám aj drahšie. Do kvalitného spánku po dlhé roky sa však oplatí investovať a vaše telo sa vám poďakuje.

Latexový matrac

Tip pre vás: Pokiaľ zvažujete kúpu  latexového matraca, pýtajte sa na hustotu latexu v ňom. Ideálna je od 65 kg/m3. Matrace s nižšou hustotou sú síce lacnejšie, ale na úkor kvality.

Kokosová doska

Pena, pružiny, taštičky a latex sú základom pre jednotlivé druhy matracov. V niektorých sa však objavujú aj iné materiály, najbežnejšia je kokosová doska vyrobená z kokosových vlákien.

Jej účelom je zabezpečenie tvrdosti matraca a môže sa pridať ku každému materiálu. Je to prírodný produkt a vďaka nemu sa funkčné vlastnosti daného matraca dopĺňajú a samozrejme aj vylepšujú – majú výborné termoregulačné vlastnosti a sú vzdušné. Ľuďom navyše ponúkajú možnosť meniť tvrdosť matraca jednoduchým otočením.

Taštičkový matrac s kokosovou doskou

Dúfame, že  vďaka tomuto prehľadu druhov matracov ste si zvolili smer, ktorým sa budete uberať pri kúpe toho vášho. Ale viete, ako sa vraví – lepšie raz zažiť, ako stokrát počuť. Navštívte jednu z našich partnerských predajní, kde vám radi zodpovieme aj ďalšie otázky.   

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.