Vhodný rošt pod matrac: Na čo myslieť pri jeho výbere

Kupujete novú posteľ, nový matrac a k tomu dozaista patrí aj výber správneho roštu. Ako si vybrať vhodný podklad pod matrac, aby to nebolo na úkor vášho zdravia? V článku vám prezradíme, na čo treba myslieť.

Kým matrace vyberáte na niekoľko rokov, rošt by vám mal vydržať aj celý život. Podobne ako matrac, aj podklad pod neho ovplyvňuje vaše zdravie, kvalitu spánku i pohodlné vstávanie. Navyše, správne vybraný rošt ovplyvní aj životnosť a efektivitu matraca. Jeho hlavnou funkciou je totiž rovnomerne rozložiť záťaž tela, ako aj odľahčiť váš matrac. Ako si teda vybrať vhodný rošt pod matrac?

Aký rošt si vybrať

Ak je to možné, určite si kúpte rošt spolu s matracom, prípadne skôr než matrac samotný. Predídete tak nechceným komplikáciám pri výbere jedného aj druhého. V prípade, ak už matrac máte a nejdete ho meniť, rošt by ste mali prispôsobiť práve vášmu matracu.

Na trhu sú najznámejšie pevné latové rošty a lamelové rošty.

Pevné latové rošty, ako už z názvu vyplýva, sú zložené z pevných nepolohovateľných dosiek. Toto prevedenie nepruží  a je pochopiteľne lacnejším variantom. Vhodný je skôr do hosťovských izieb a na chaty. Pri výbere pevných latových roštov sa zaujímajte o vzdialenosť latiek – tá by nemala byť väčšia ako 4-6 cm, nakoľko by spôsobila deformáciu matraca.

Latový rošt Maximus

Lamelové rošty sú tiež vyrobené z dreva – lamiel, no oproti latovým sú montované spolu s tzv. plastovými taniermi, vďaka ktorým je dosiahnutý efekt pružnosti a dokážu sa tak ohnúť v akomkoľvek smere.

Veľmi dôležité je zamerať sa na optimálny počet lamiel. Ten by nemal spadnúť pod 28 kusov, luxusnejšie sa môžu pýšiť až 42 lamelami na rošte.  Jednoducho povedané, čím viac lamiel, tým menšia pravdepodobnosť prepadnutného matraca a tým lepšie rozloženie váhy vášho tela.

Rošty vs. matrace

V predošlom článku sme si predstavili jednotlivé materiály matracov. Teraz k nim budeme vyberať rošty a povieme si, ktorý sa k akému hodí.

Mnoho predajcov vás bude presviedčať, že pružinové matrace musia ležať LEN na pevnom rošte. Nie je to tak celkom pravda a takto zovšeobecniť sa to nedá.

Ak si totiž kúpite rošt s pružnými lamelami, pokojne k nemu môžete zvoliť matrac podľa vlastnej preferencie. Obozretní by ste mali byť pri kombinácii kvalitný taštičkový matrac – lamelový rošt. Taštičkové matrace  s počtom 250 pružín/m² môžete bez problémov uložiť na bežný 28-lamelový rošt. Problém nastáva pri taštičkových matracoch vyšších tried s počtom pružín vyšších ako 500/m². Platí totiž, že vzdialenosť medzi lamelami musí byť menšia ako veľkosť pružiny. K takémuto matracu (nad 500 taštičiek/m², pozn. red.) môžete zvoliť aj lamelový rošt polohovateľný, ale matrac nesmie obsahovať pevné tvrdé vrstvy (kokosová doska a pod…)

Lamelový rošt Duostar

A samozrejme, klasické pružinové aj taštičkové matrace môžete používať AJ s pevným roštom. Pretože každé jadro pružinového matracu je stavané na to, aby zvládlo aj pevný základ a tým pádom nie je potrebné, aby pevný rošt pružil (keďže túto funkciu zastáva samotný matrac).

Bude preto úplne logické, keď vám povieme, že penové matrace si budú rozumieť najlepšie s lamelovými roštami. Dôvod? Penové matrace nie sú také pružné, a tu nastupujú lamely, ktoré sa o dostatočné pruženie postarajú. Ak potrebujete kvalitný spánok s ortopedickými vlastnosťami, smelo do tejto kombinácie matrac – rošt. Ako podklad pod penový matrac síce môžete použiť aj pevný latový rošt, z dlhodobého a zdravotného hľadiska to však neodporúčame. Nielen kvôli zdraviu, ale aj preležaninám na matraci.

Hľadáte vhodný rošt pod latexový matrac? Svojimi funkčnými vlastnosťami sú si podobné s matracmi z PUR peny, avšak sú vzdušnejšie a tým pádom aj antibakteriálne. Podobne ako pri penových matracoch, aj tu by bola chyba použiť pod ne pevný podklad. Preto kombináciou latex  – lamely bude určite nič nepokazíte. Práve naopak…

Lamelový rošt polohovateľný

Ak však chcete polohovateľný lamelový rošt, treba brať dôraz na to, aké ďalšie materiály penové a latexové matrace obsahujú. Ak sa medzi nimi nachádza pevná kokosová doska, zvoľte radšej rošt, ktorý nemožno polohovať.

Vyklápanie a polohovanie

Dávno už prešli časy, keď rošt plnil funkciu čisto podkladovú. Teraz nás pri jeho výbere zaujíma aj jeho schopnosť polohovania a možnosti využitia úložného priestoru pod ním.

V domácnostiach sa snažíme vytvoriť množstvo úložného priestoru, a najlepšie tak, aby nebol viditeľný. Postele s výklopným roštom nie sú žiadnou výnimkou a ako forma úložného priestoru pre uskladnenie vecí sú veľmi populárne. Je už len na vás, či si zvolíte vyklápanie zo strany nôh alebo bočné.

Lamelový vyklápací rošt Extraflex Kombi P

Ďalšou veľmi cennou funkciou roštov je ich polohovanie. Vyššie sme spomínali, že rošt by vám mal slúžiť oveľa dlhšie než matrac a preto treba myslieť aj na budúcnosť a vaše spánkové návyky v nej.

Polohovateľný rošt je vhodný, ak:

  • máte bolesti chrbtice,
  • športujete a riešite bolesti končatín,
  • pre starších alebo imobilných ľudí,
  • radi pozeráte v posteli televíziu alebo čítate,
  • máte nádchu alebo problémy s dýchaním.

Otázka ale znie, aký druh polohovania si zvolíte. Motorové polohovanie roštov je vhodné predovšetkým pre starších alebo imobilných ľudí, prípadne pre tých, ktorí si za takýto komfort radi priplatia. Určite si však treba preveriť hlučnosť a veľkosť motora, vrátane batérie, ktorá by mala zabezpečiť vrátenie roštu do pôvodnej polohy v prípade výpadku elektrického prúdu.

Lamelový polohovateľný rošt Duostar s motorom

Ručné polohovanie roštov patrí na druhej strane k populárnejšej a finančne menej náročnej alternatíve. Môžete zvoliť komplexné polohovanie pod nohami a hlavou, alebo len v hornej polovici matracu.

Zhrnutie na záver:

  • Taštičkové matrace môžete dať na akýkoľvek rošt, ale treba prihliadať na počet taštičiek a lamiel pri lamelovom rošte.
  • Pružinové aj taštičkové matrace môžete položiť aj na pevný latový  rošt.
  • Pružinové matrace sa hodia na nepolohovateľný rošt.
  • Latexové a penové matrace môžu ísť na polohovateľný rošt, ale treba si všímať, či neobsahujú tvrdú kokosovú dosku.
  • Polohovanie a spôsob polohovania si vyberte v závislosti od vášho zdravotného stavu a spánkových návykov.

titulná foto: canva.com

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.