Vyberáte novú posteľ? Zoznámte sa s 3 najčastejšími materiálmi

Výber novej postele je zodpovedná úloha. Vyberáte si predsa spoločníka, ktorý bude niekoľko rokov jedným z vašich najlepších priateľov, pripravený zabudnúť s vami na stresujúci deň v práci či únavné rodičovské združenie.

Spánkom v posteli trávime až tretinu svojho celkového času, čo robí výber tej správnej postele ešte dôležitejším. Zdravo sa vyspať je základom dobrého dňa aj života. Uvedomujeme si, že všetky vlastnosti, ktoré by ste pri kúpe novej postele mali zvažovať, sa nedajú vtesnať do jedného článku. Rozhodli sme sa preto zamerať na základný a najdôležitejší aspekt – materiál.

O ostatných vlastnostiach, dôležitých pri kúpe postele, sa s vami radi osobne porozprávame a s výberom poradíme v našich predajniach.

Materiál je základ

Pri výbere novej postele sa stretnete s rôznymi materiálmi. Z našich skúseností vieme, že voľba materiálu postele je vecou individuálnych požiadaviek a potrieb každého klienta. Pozrime sa však na 3 najčastejšie a najkvalitnejšie materiály, ktoré sa pri výrobe postelí používajú, na ich silné aj slabé stránky.

Čalúnené postele

Čalúnené postele sú jednou z najvyhľadávanejších možností, najmä vďaka ich širokému spektru možností, týkajúcich sa rozmeru, látky, farby čalúnenia aj farby a typu dreva. Výhody čalúnených postelí, hlavne ich mäkké čelo, sa prelínajú s výhodami drevených postelí, keďže ich rám tvorí pevná drevená konštrukcia. V týchto posteliach sa spája kvalita a dizajn do pekne fungujúceho celku, čo je lákadlom pre mnohých kupujúcich.

calunena-postel-vegas

Výhody

Okrem širokého množstva rôznych variant čalúnených postelí, vďaka ktorým zapasujú do dizajnu každej spálne, je ich benefitom pomerne dlhá životnosť, polohovateľné rošty a veľký úložný priestor. Sú praktické a štýlové zároveň. Kombinovať pri nich môžete rôzne druhy dreva s rozličnými typmi čalúnenia, vďaka čomu pôsobia elegantne a luxusne za prijateľnú cenu.

Nevýhody

Slabé stránky čalúnených postelí sa týkajú najmä ich čistenia, ktoré je náročnejšie ako pri posteliach z dreva či kovu. V textilných častiach postele sa usádza prach, ktorý je potrebné pravidelne vysávať. Nepríjemné môžu byť aj škvrny na čalúnení a ich odstraňovanie. Pri kúpe celočalúnených postelí s penovým matracom, nemusí byť možná jeho výmena, preto odporúčame také, v ktorých vymeniť a očistiť matrac nebude problém.

Drevené postele alebo postele z masívu

Drevo, najmä to masívne, je dlhé roky využívaným materiálom pre výrobu postelí. Množstvo z našich postelí, vyrobených z poctivého kvalitného bukového/ dubového dreva je rokmi overenou klasikou, ktorá prináša prírodu do vašich spální, nech už si zvolíte akýkoľvek rozmer a odtieň.

Výhody

Jednou z najväčších výhod dreva ako materiálu je jeho odolnosť a pevnosť, obzvlášť v prípade masívneho. Okrem toho drevo s originálnou kresbou pôsobí v spálni prirodzeným a štýlovým dojmom. Posteľ sa tak stáva príjemným, hrejivým doplnkom domácnosti, navyše dlhodobým. Životnosť drevených postelí je naozaj skvelá, tvrdosť dreva im dodáva potrebnú stabilitu a báť sa pri nich nemusíte ani nepríjemného vŕzgania. Postele z dreva sa považujeme za vysoko komfortné a trvácne.

drevena-postel-vegas

Nevýhody

Jednou z nevýhod masívnych drevených postelí je ich vyššia cena, väčšia hmotnosť a nedostatok úložného priestoru. Úložný priestor je pri drevených posteliach často riešený výsuvnými šuflíkmi, ktoré si však vyžadujú ďalšie miesto okolo postele.

Kované (kovové) postele

Ak máte záujem o kúpu kovovej postele, dajte si pozor na kvalitu výroby. Ľahko sa môže stať, že kovová posteľ od nekvalitného výrobcu začne po čase vŕzgať a je nestabilná. U nás sú kovové postele ručne kované z masívneho železa, kombinované s drevenými prvkami z masívneho dubu. Práve toto spojenie zabezpečuje ich pevnosť a tiež možnosť výberu z rôznych variant postelí aj farieb.

Výhody

Moderný vzhľad kovových postelí je jedným z najväčších lákadiel pri ich kúpe. Rovnako lákavá je aj ich dlhá životnosť, dokonca dlhšia ako pri drevených posteliach. Kovové postele vďaka pevnému materiálu a konštrukcii zvládnu aj väčšie zaťaženie, majú vyššiu nosnosť a v kombinácii s kvalitným matracom sa stanú dlhodobo spoľahlivým spoločníkom vašej spálne. Kovový rám postele je ľahký, vďaka čomu sa s ním dobre manipuluje, pod posteľou je zvyčajne veľa voľného priestoru, čo umožňuje matracu dobre dýchať a čistenie kovanej postele nie je vôbec náročné.

kovova-postel-vegas

Nevýhody

Výhody kovových postelí sa odzrkadľujú na jej cene, ktorá je výrazne vyššia ako pri čalúnených. V porovnaní s masívnymi drevenými posteľami je však cena viacerých kovaných postelí nižšia. Za ich slabú stránku sa považuje najmä náchylnosť na zmeny teplôt. V horúcich dňoch môže dochádzať k jemnému rozširovaniu materiálu a v chladných dňoch môže byť posteľ nepríjemne studená na dotyk. Predsa len, kov nevytvorí taký hrejivý pocit ako drevo.

Rozobrali sme si 3 najčastejšie materiály, ich úskalia aj silné stránky. Veríme, že výber budete mať o čosi ľahší a v prípade akýchkoľvek otázok, nás môžete kontaktovať. Radi vám osobne aj prostredníctvom nášho live chatu poradíme.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.