Rošty – aké poznáme druhy roštov a kedy je ktorý vhodný?

Stalo sa vám už pri kúpe nového matraca, že ste si ho v predajni vyskúšali a tešili ste sa domov na prvú noc, ako fantasticky sa vyspíte, ale potom ste rozčarovane zistili, že to vôbec nie je ono, že vám nevyhovuje? Ako je to možné, veď v predajni bol taký skvelý? Predali mi snáď iný matrac ako som si vybral? Najskôr asi nie.

Pozreli ste sa aký máte v posteli rošt a aký bol v predajni?

To je asi jedna z najčastejších chýb, ktoré v predajniach robí aj odborne vyškolený personál, že zákazníka neupozorní na možný rozdiel vo vlastnostiach matraca v kombinácii s rôznymi podkladmi.

Ku každému matracu musíme dopasovať aj správny rošt, ktorý určite nie je menej dôležitý ako matrac. Veď predsa ani v zime nejdeme von len v kabáte bez spodného oblečenia napriek tomu, že kabát je predávaný ako „zimný“, alebo na poriadne fáro si nedáme nejaké galúsky len kvôli tomu, že je prešpikované všetkými možnými technologickými vymoženosťami.

Okrem štandardných pevných dosiek, alebo pevných latových roštov nájdeme na trhu moderné lamelové rošty s odpruženými lamelami. Lamelové rošty sa vyrábajú aj s tzv. plastovými taniermi, ktoré sa dokážu ohnúť v akomkoľvek smere a tak sa dokonale prispôsobiť tlaku. Taktiež existujú moderné polohovateľné lamelové rošty v oblasti hlavy, či nôh. So spôsobom polohovania sa stretneme buď klasickým mechanickým, alebo veľmi komfortným elektrickým.

Ak neberieme do úvahy podklady ako pevná doska, či pevné laťové rošty, ktoré patria medzi najjednoduchšie, avšak nie ortopedicky a zdravotne správne podklady, na lamelové rošty môžeme položiť akýkoľvek matrac, či už penový, latexový, pružinový alebo taštičkový. Lamelové rošty napomáhajú zintenzívňovať vlastnosti matraca, zlepšujú ortopedický efekt a nebránia odparovaniu vlhkosti.

Zlatým pravidlom pri výbere roštu je „čím viac lamiel a čím menšia medzera medzi lamelami, tým je rošt lepší, jeho ortopedické vlastnosti sú dokonalejšie“. Množstvo lamiel ovplyvňuje schopnosť roštu reagovať na vyvíjaný tlak a aby matrac mal čo najvyšší počet oporných bodov je potrebné, aby medzery medzi lamelami boli čo najmenšie.

Ak máme posteľ s úložným priestorom, do ktorého sa nevieme dostať z boku postele, je potrebný lamelový rošt s prístupom do úložného priestoru. Existujú rošty, ktoré vstup umožňujú z boku alebo od nôh. V oboch prípadoch je vhodnejšie voliť moderné piestové výklopy ako klasické pružinové. Za prvé hydraulické piesty nevŕzgajú a za druhé manipulácia je jednoduchšia. Pri roštoch so vstupom do úložného priestoru od nôh máme ešte jednu výhodu, a to, že rošt je zároveň aj polohovateľný. Tzv. polohovanie „hlava-nohy“ v praxi znamená, že počas ležania je možné si vytvoriť opierku pod hlavou, alebo si dvihnúť nohy do komfortnej polohy.

V prípade, že patríme medzi ľudí, ktorí trávia v posteli viac času ako je obvyklé (napr. ak si radi čítame, prípadne radi v posteli raňajkujeme) je veľmi vhodné si zaobstarať rošty s elektrickým polohovaním. Oproti klasickému mechanickému polohovaniu majú tieto rošty obrovskú výhodu, že ak sa nám už napríklad drieme, prípadne nechceme pri vstávaní vyliať kávu do matraca, ale predsa si chceme rošt o stupeň zdvihnúť alebo znížiť, stačí nám na to len jeden stisk tlačidla.

Aj v tomto prípade je potrebné pri výbere dbať na kvalitu použitých materiálov a hlavne počet a kvalitu použitých motorov, ktoré umožňujú polohovanie. Pri lacnejších verziách sa môže stať, že technika už po pár mesiacoch od vypršania záruky prestane pracovať a my zbytočne vyhodíme peniaze von oknom. Počet motorov ovplyvňuje hlavne to, ako a ktoré časti roštu vieme polohovať.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.