Ako pri kúpe matraca nestúpiť vedľa

Padlo už u vás rozhodnutie o kúpe nového matraca? Dobre zvážte všetky faktory, ktoré vám zabezpečia výber toho najideálnejšieho pre vás. Ktoré to sú?

Niektorým atribútom sme sa už venovali v predchádzajúcom článku. Niektoré teraz rozoberieme detailnejšie a povieme si aj o iných, tých nemenej dôležitých.

Poloha počas spania

Povedz mi, ako spíš a ja ti poviem, aký matrac potrebuješ. Podľa toho, v akej polohe je vaše telo väčšinu noci, vyberáte tvrdosť vášho matraca. Spanie na matraci, ktorý vám nezabezpečí podporu vášho zdravého spánku, je často sprevádzané bolesťami alebo nespavosťou. A tie si predsa nechce uhnať nikto.

Keď spíte na chrbte

Vedeli ste, že len približne 15% ľudí z celkovej populácie spí na chrbte? Pokiaľ k ním patríte aj vy, príliš mäkké matrace vám neposkytnú dostatočnú podporu k tomu, aby bola vaša chrbtica počas spánku vyrovnaná. Lepšou voľbou je stredný a práve až tvrdší matrac, pretože vaše telo sa v ňom v takejto polohe „neutopí“ a jeho vyššia tuhosť vám poskytne úľavu.

Keď spíte na bruchu

Mnoho chiropraktikov neodporúča spanie na bruchu. Táto poloha zaťažuje vašu chrbticu a môže viesť k bolestiam chrbta i krku. Ak ale pre vás neexistuje iný spôsob, ako sa dobre vyspať (alebo zaspať), dajte si pozor, aký matrac si vyberiete. Aj v tomto prípade je pre vás vhodnejší tvrdší, prípadne môžete vsadiť na stredne tvrdý matrac.   

Keď spíte na boku

Počas spania na boku vyvíjate tlak na svoje bedrové kĺby a ramená. Aby zároveň zostala vaša chrbtica v rovine, treba zvoliť takú alternatívu, ktorá vám poskytne rovnomerné rozloženie tlaku tela. Vtedy je jasnou voľbou mäkkší alebo stredný matrac.

Za akú cenu

Kúpou nového matraca investujete do svojho zdravého spánku minimálne na najbližších 7-10 rokov. Netreba hneď zatracovať najlacnejší variant a ani ten najdrahší nemusí byť známkou kvality. Ako sa teda vyznať v cene?

Prihliadnuť by ste mali na účel, na aký bude matrac využívaný. Ak kupujete matrac pre príležitostné spanie (na chatu alebo do hosťovskej izby), pokojne zvoľte z ponuky s nižšou cenou. Overte si však vhodnosť materiálu, vlastnosti a samozrejme aj životnosť, ktorá býva v tomto prípade kratšia.

Naopak, drahšie a kvalitnejšie matrace by mali byť vašou voľbou č. 1 vtedy, ak chcete životnosť matraca väčšiu než  5 rokov. Zároveň je v takomto prípade vašou prioritou aj zdravý spánok (niekoľko tipov pre zdravý spánok nájdete v našom ďalšom článku).

Na rošte záleží

To, aký rošt v posteli máte, ovplyvní aj výber správneho matraca. Nie každý rošt a matrac sa totiž k sebe hodia.

Najvhodnejším typom roštov pod všetky typy matracov sú kvalitné lamelové rošty s predpätými lamelami. Umocňujú ortopedické vlastnosti matraca a predlžujú jeho životnosť. Rošty sa časom tiež opotrebúvajú, takže ak meníte matrace po niekoľkých rokoch používania, je vhodné vymeniť aj tie.

Ak už doma máte pevný latový rošt, najlepšie sa vám bude spať na taštičkovom matraci. Penové a latexové matrace nie sú na pevný rošt vhodné, pretože sa oveľa rýchlejšie opotrebujú. Pokiaľ máte doma lamelový rošt bez možnosti polohovania, latexové a penové matrace budú tou správnou voľbou.

Je váš rošt polohovateľný, či už manuálne alebo s motorčekom? Kvalitný spánok si doprajete na latexovom alebo penovom matraci, prípadne taštičkovom matraci bez kokosovej alebo inej tvrdej vrstvy a s počtom pružiniek vyšším ako 500na m2. V prípade, že výrobca neuvádza inak, mali by ste sa vyhnúť aj tzv. hybridným matracom (kombinácia peny a taštičiek, pozn. red.)

Ako vybrať predajcu

  • Pozrite na certifikáty, ktorými daný predajca disponuje. Tie odzrkadľujú bezpečnosť a kvalitu materiálov použitých v matracoch.
  • Záručná doba býva dôkazom kvality a starostlivého výberu materiálov.
  • Porovnávajte si tiež ceny viacerých predajcov tak, ako to robíte pri iných produktoch. Dajte však pozor, či porovnávate naozaj rovnocenné produkty. Aj pri zdanlivo identických matracoch môže byť veľký kvalitatívny rozdiel.
  • Referencie a spokojnosť zákazníkov bývajú často smerodajné pri kúpe akéhokoľvek produktu a platí to aj pri matracoch.
  • Pri komunikácii s predajcom si všímajte jeho odbornosť a ochotu poradiť.

A nezabudnite, nákupy online sú síce výhodné, no pri investovaní do kvality vášho spánku sa oplatí si matrace aj vyskúšať, prípadne si nechať poradiť priamo pri kúpe. Môžete tak urobiť v jednej z našich partnerských kamenných predajní.  

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.