Rozdiel medzi taštičkovým a pružinovým matracom

Ak ste ako väčšina ľudí a do obchodu s matracmi zájdete tak raz za každých 8 až desať rokov, tak s terminológiou používanou pri matracoch môžete mať problémy.

Mnoho ľudí si napríklad zamieňa výrazy taštičkový a pružinový matrac, ktoré majú podobný, ale nie totožný význam. Určite ich nemôžeme používať ako synonymá. Rozlišovanie týchto termínov má svoj praktický dôvod. Ak si človek pomýli rôzne druhy matracov, respektíve medzi nimi nebude robiť rozdiel, môže ho to stáť dosť peňazí.

Taštičkový matrac je pružinový matrac

Taštičkový matrac je druh pružinového matraca. To znamená, že taštičkový matrac je zároveň aj pružinovým. Avšak nie každý pružinový matrac je aj taštičkový. V predajniach nájdete dva druhy pružinových matracov – taštičkový a bonnellový, ktorému môžeme hovoriť aj klasický. Rozdiel medzi taštičkovým a bonnellovým matracom je výrazný, a to ako v cene, tak aj v kvalite a úžitkových vlastnostiach.

Bonnellové matrace

Ako už bolo spomenuté, bonnellové matrace môžeme nazývať tiež klasické. Tento typ matraca je starší ako taštičkový matrac. Rozdiel medzi nimi však nie je až taký výrazný. Oba typy matracov majú viac ako sto rokov.

Prvý bonnellový matrac bol skonštruovaný už v 70-tych rokoch 19. storočia. Čochvíľa bude oslavovať 150 rokov svojej existencie. Konštruktér tohto matraca sa nechal inšpirovať sedačkami vtedajších kočov a na úspech svojho vynálezu nemusel dlho čakať. V tej dobe išlo o výrazný pokrok v kvalite matracov. Dovtedy ľudia spávali na rôznych plátenných vakoch naplnených prírodným materiálom.

Zámožnejší ľudia si, prirodzene, dopriali kvalitnejšie materiály, no v princípe všetci spali na tom istom.
Základná konštrukcia bonnellového matraca v roku 2017 sa neveľmi líši od toho z 19. storočia. Rozdiel je akurát v použitých materiáloch a kvalite výroby. V minulosti boli pružinové matrace známe povestných vŕzganím. Často sa k tomu pridali aj iné zvuky. Mnohí z nás majú s takýmito matracmi aj osobné skúsenosti.

S modernými a kvalitnými bonnellovými matracmi vás takéto zvuky v drvivej väčšine prípadov vyrušovať nebudú. Matrace majú dlhšiu mechanickú než hygienickú životnosť. Zjednodušene, vymeníte ho skôr, ako stihne začať vŕzgať.

Veľkou výhodou bonnellových matracov je ich vysoká vzdušnosť. Jadro matraca je z veľkej časti tvorené iba vzduchom, oceľové pružiny zaberajú minimum priestoru. Takýmto jadrom dokáže ľahko prúdiť vzduch a s ním aj nežiadúca vlhkosť. Zvýšená vlhkosť v matraci môže viesť k premnoženiu mikróbov, čo sa nemusí dotknúť iba ľudí trpiacich alergiami, ale aj úplne zdravých jedincov.

Taštičkové matrace

Na prvý pohľad sa taštičkový matrac môže javiť ako nejaký moderný vynález, keďže tento typ matraca patrí dnes k tomu najlepšiemu. V skutočnosti má však aj ten viac ako 100 rokov. Prvý taštičkový matrac skonštruoval v roku 1900 Brit žijúci v Kanade, James Marshal. Na severoamerickom kontinente taštičkové matrace stále nesú jeho meno (marshal coil mattress).

James Marshal ako prvý prišiel s revolučnou myšlienkou nezávislých pružín. Namiesto navzájom poprepájaných pružín zabalil každú jednu pružinu do textilnej taštičky a navzájom ich zošil. Práve toto usporiadanie pružín vytvára hlavný rozdiel medzi taštičkovým a bonnellovým matracom.

Ak si ľahnete na bonnellový matrac, tlak vyvinutý na jeho povrch sa rozloží medzi viacero pružín. Môžeme dokonca povedať, že tlak sa rozloží po celom matraci. Jednoducho ho deformujete a tým škodíte kvalitnému spánku.

Pri spánku by sme sa mali snažiť, aby naša chrbtica bola v takej polohe, ktorá jej vyhovuje. Chrbtici sa vo všeobecnosti najviac darí, ak je vo vodorovnej polohe. Ak je prehnutá na jednu či druhú stranu, trpí. 

Bonnellový matrac s prehnutou chrbticou počas spánku nič nespraví. Taštičkový matrac však škodlivé účinky tejto polohy minimálne zmierni. Ak si ľahnete na taštičkový matrac, dôjde k deformácii iba tých pružín, na ktoré je priamo vyvíjaný tlak. Ostatné pružiny zostanú v pôvodnej polohe.

Taštičkový matrac tak dokáže kopírovať nerovnosti ľudského tela. Ťažké bedrá tak zdeformujú matrac iba vo svojom priamom dosahu, no zvyšok matraca to neovplyvní. Výsledkom je spokojná chrbtica v priamej polohe, čo pomáha jej regenerácii, a teda aj kvalitnému spánku.

Taštičkový matrac je podobne ako bonnellový vzdušný, takže baktérie, roztoče a plesne v ňom nebudú mať ľahký život. Navyše, ak si kúpite taštičkový matrac s povrchovou latexovou penou, získate špičkový hygienický komplex, ktorý sa postará o zdravé lôžko.
Kvalitu taštičkového matraca ovplyvňuje najmä jeho výrobca a výrobcovia ďalších jeho častí. Každý dobrý predajca vám informácie o výrobe rád poskytne.

Pri taštičkovom matraci je vhodné sledovať aj hustotu pružín, pri ktorej platí: vyššia hustota pružín = lepší matrac. Takýto matrac však určite bude drahší. Pri porovnávaní dvoch taštičkových matracov si dajte pozor, aby ste porovnávali rovnaké čísla. Niektorí výrobcovia totiž namiesto hustoty, teda počtu pružín na meter štvorcový, udávajú celkový počet pružín v matraci.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.