Nafukovacia posteľ- skrýva sa v nej viac, ako si myslíte

V poslednom článku sme venovali priestor vodnej posteli. Teda forme matraca, ktorý bol u nás populárny najmä v 90-tych rokoch minulého storočia. Dnes však vodná posteľ predstavuje skôr kuriozitu ako skutočnú alternatívu ku klasickému matracu.

S vodnou posteľou úzku súvisí aj vzduchová posteľ. Častejšie sa však používa termín nafukovacia posteľ. Jediný rozdiel medzi vodnou posteľou a vzduchovou posteľou je v ich náplni.
Nie je potrebné sa dlho zamýšľať, aby človek dospel k zisteniu, že vzduch ako náplň do matraca má množstvo výhod.

Výhody nafukovacej postele

Vzduch nie je mokrý. Ono to možno znie primitívne, ale pre bežné použitie to má kľúčový význam. Jednou z najväčších nevýhod vodnej postele je riziko, že voda z nej sa môže dostať do okolia.
Keď prepichnete vodnú posteľ, máte doma potopu. Keď prepichnete nafukovaciu posteľ, akurát vám spľasne matrac.

Vzduch je ľahší ako voda

Ďalšie tvrdenie, ktoré je samozrejmosťou. Významnou nevýhodou vodnej postele je jej váha a veľmi komplikovaná manipulácia. Povedzme, že chcete vodnú posteľ premiestniť z jednej izby do druhej. Nezaobíde sa to bez vypustenia všetkej vody. Na takéto vypúšťanie potrebujete špeciálne zariadenie.

Naproti tomu premiestnenie nafukovacej postele už nemôže byť jednoduchšie. Pokojne môžete chytiť celý matrac, zdvihnúť ho nad hlavu a odkráčať s ním, kde len chcete. Prípadne, ak je komplikované sa pohybovať s niečím, čo má rozmery 160 x 200 cm, matrac vyfúknete a premiestnite kam treba.

Prvá pomoc pri návšteve

Len málo slovenských rodín má doma toľko priestoru, že dokáže mať pripravenú posteľ pre hostí. Ďaleko jednoduchšie je mať v skrini v malej krabici zloženú nafukovaciu posteľ, ktorá sa v prípade potreby dá nafúkať za päť minút.

Takýchto postelí môžete mať v skrini schovaných aj niekoľko a to bez toho, aby zabrali nejakú podstatnú časť priestoru. Nafukovacie postele sa predávajú v rôznych veľkostiach. Od klasického matraca pre jednu osobu až po veľké manželské matrace.

Vzduchové postele sú obľúbené aj na chaty, kde sa zväčša chodí za zábavou a často sa stane, že ľudí je viac ako lôžok. Vtedy stačí vytiahnuť nafukovaciu posteľ a máte po probléme.

Skvelý parťák na kempovanie

Takéto postele sa dajú skvele využiť aj pri kempovaní. V stane sa dá vyspať aj na tenkej penovej karimatke, no spánok na takejto podložke má veľmi ďaleko od toho, na čo sme bežne zvyknutí doma. Kto chce mať aj v stane pohodlie, siahne po nafukovacej posteli. Ak idete kempovať autom, tak je to ideálne riešenie. Sfúknutá nafukovacia posteľ totiž nie je až taká ľahká, že by ste ju napchali do batohu. Vyrába sa z vinylu, ktorý musí byť dostatočne hrubý na to, aby matrac vydržal všetok očakávaný tlak.

Na cestovanie s batohom sa využíva špeciálna nafukovacia karimatka. Neočakávajte 12 centimetrov hrubý matrac. Hrúbka takejto karimatky bude mnohokrát nižšia. Stále je to však pohodlnejšie ako bežné karimatky. Výhodou takejto podložky je aj to, že ju nemusíte fúkať. Zvyčajne je samonafukovacia.

Vzduchové postele sa v posledných rokoch začínajú presadzovať aj ako trvalé riešenia spánku. Ľudia na nich spia dlhodobo. Prinášajú spánku rôzne pozitíva. Najväčším plusom je, že takýto matrac nemá tlakové body. Matrac sa poddá telu a rovnomerne rozloží jeho hmotnosť. Z tohto dôvodu môže byť nafukovacia posteľ vhodná pri bolestiach chrbta.

Nevýhody nafukovacej postele

Za podstatnú nevýhodu možno považovať jej krátku životnosť. Ľahko ho prepichnete alebo povolia švy výrobku.
Súvisí to aj s tým, že na trhu sa zväčša nachádzajú iba lacné nafukovacie postele. Jednoducho tu neexistuje trh pre drahé a kvalitné nafukovacie postele. Zvyčajne si ich kupujú ľudia, ktorí chcú maximálne šetriť na matraci.

Kto by si kupoval luxusnú vzduchovú posteľ, keď si za rovnaké peniaze môže kúpiť kvalitný klasický matrac, ktorý je vo viacerých ukazovateľoch lepšou alternatívou?

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.