Ako nespraviť pri kúpe podkladu pod matrac chybu?

Na prvý pohľad sa môže zdať, že výber podkladu pod matrac (používa sa aj nie úplne spisovný výraz rošt) nie je práve to najdôležitejšie, čomu venovať pozornosť pri nákupe matraca.

V skutočnosti však na podklade pod matrac záleží. Voľbou zlého roštu môžete pokaziť aj ten najlepší matrac. Podceniť kúpu podkladu pod matrac sa určite neoplatí. Ak už zainvestujete do kvalitného matraca, bola by veľká škoda, keby vynaložené peniaze vyšli navnivoč.

Vegas rost

Ponuka roštov

Podobne ako pri matracoch, aj pri roštoch je ponuka široká. Vyberať si môžete z rôznych typov od viacerých výrobcov. Rošty od rôznych výrobcov sa prirodzene líšia kvalitou a do určitej miery aj technickými parametrami. Pri výbere je však potrebné dbať najmä na druh roštu.

Plný podklad

Takýto podklad bežne v  predajni nekúpite. Môžete ho však nájsť v starších posteliach, prípadne si ho sami zmajstrovať. Tento druh roštu je nevhodný pre väčšinu matracov. V žiadnom prípade by nemal byť v modernej spálni. Problémom je to, že matrac pri takomto rošte nie je zospodu vetraný, čo hygienicky ohrozuje celé lôžko.

Každý matrac je vystavený rôznym mikroorganizmom – v každom matraci nájdete roztoče, plesne a baktérie. To v zásade nie je problém. Tieto mikroskopické organizmy sú súčasťou nášho života. Problém nastáva vtedy, ak sa ich počty dostanú nad normál. Keď sa premnožia. Vtedy predstavujú priame riziko pre alergikov. Negatívny vplyv však majú aj na zdravotný stav zdravých ľudí.

Mikroorganizmy žijúce v matracoch potrebujú k spokojnosti vlhko, potravu a teplo. Teplo majú z  radiátorov a hlavne z vášho tela. Zdrojom obživy je prach, ktorý sa vždy nejakým spôsobom do matraca dostane. Všetko toto by však nestačilo, keby v matraci nebola správna vlhkosť. Iba keď sa tieto tri veci spoja, vytvorí sa prostredie, ktoré vedie k rastu a množeniu mikróbov.

Úlohou matraca je vlhkosť obmedzovať. Tá sa potom (aj zdravý človek vypotí niekoľko stoviek mililitrov potu za noc) dostáva do matraca. Dobrý matrac túto vlhkosť rýchlo odvedie do okolia a sám zostane relatívne suchý.

Položením matraca na plný rošt bránite úniku vlhka – zbytočne tak zvyšujete vlhkosť matraca a zlepšujete životného podmienky mikróbov.

Doskový rošt

Podklad pod matrac vyrobený z dosiek patrí medzi najjednoduchšie a zároveň najbežnejšie. Dôležité je, že medzi doskami sú medzery, ktoré umožňujú vzduchu voľne prúdiť.

Doskový rošt však nie je vhodný pod každý typ matraca. Určite by ste ho nemali dávať pod matrace vyrobené z polyuretánovej peny. Pod tieto matrace patria iba lamelové rošty s odpruženými lamelami.

Problém s penovými matracmi väzí v tom, že ich odolnosť voči tlaku je limitovaná. V závislosti na kvalite peny časom začnú vytvárať preležaniny – priehlbiny na najčastejšie používaných miestach, ktoré sú nežiadúce, ak je vaším cieľom kvalitný spánok. Na nekvalitných matracoch z PUR peny sa preležaniny môžu objavovať už po jednom či dvoch rokoch používania.

Penové matrace vyžadujú, aby bol tlak na ne vyvíjaný tlmený. Tým sa výrazne predĺži ich životnosť.

Pevné doskové podklady pod matrac na druhú stranu neprekážajú pružinovým matracom. Tento typ matraca (či už je to taštičkový alebo klasický bonnellový má tlmenie zabudované do svojej konštrukcie. Nie je tak potom závislý na dodatočnom pružení.

Lamelové rošty s pružnými lamelami

Lamelové rošty sa vyrábajú aj s tzv. plastovými taniermi. Dokážu sa tak ohnúť v akomkoľvek smere a  dokonale sa tak prispôsobiť tlaku. Ako už bolo spomenuté, všetky penové matrace by mali byť uložené na tento typ podkladu.

Prvou voľbou by lamelové rošty mali byť aj pre pružinové matrace. Dodatočné tlmenie aj tomuto typu matraca prináša benefity.

Len ťažko spravíte chybu pri kúpe lamelového roštu pod penový matrac. Pozornosť je potrebné zvýšiť, ak rošt pôjde pod taštičkový matrac. Tu sa dá spraviť chyba. Pri taštičkových matracoch platí, že rozstup medzi dvoma susednými lamelami nesmie byť menší, ako je priemer pružiny matraca. Pri bežných taštičkových matracoch to nie je problém, keďže rozstup klasického roštu spomínanú podmienku poľahky spĺňa. Odlišná situácia je pri kvalitných taštičkových matracoch s vysokou hustotou pružín. V týchto matracoch sú menšie pružiny, ktoré potrebujú špeciálny rošt.

Dobrý predajca vám spolu s kvalitným taštičkovým matracom predá aj potrebný rošt bez toho, aby ste nad tým museli rozmýšľať. Nie u každého predajcu si však s takýmto prístupom môžete byť istí.

Navyše nie vždy sa matrac kupuje spolu s roštom. Povedzme, že meníte matrac, ale bez toho, aby ste zmenili rošt. Ak sa chystáte kúpiť kvalitný taštičkový matrac, skontrolujte najskôr, aký máte doma rošt.

Polohovateľné rošty

Polohovateľné rošty nie sú vhodné iba pre starších či zdravotne postihnutých ľudí. Tento typ roštu dodáva do spálne extra komfort pre každého. Najmä elektrické polohovateľné rošty dokážu zázraky. Pri výbere elektrického polohovateľného roštu je potrebné dávať pozor na hlučnosť a veľkosť elektromotora. Aby vás náhodou hlasitosť prevádzky neprekvapila. Opatrnosť sa tu vypláca.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.