Vodná posteľ- pomoc alebo nezmysel?

Vodná posteľ dnes pôsobí skôr ako kuriozita než seriózna alternatíva k bežným matracom. Keby ste zašli do najbližšej kamennej predajne s matracmi, šanca, že si ju tam zakúpite je minimálna. Takisto ani spoločnosť Vegas neponúka túto formu matraca či postele.

Pritom tomu nie je tak dávno, kedy bola vodná posteľ hitom. Zo všetkých strán sa na ľudí valili informácie o jej výhodnosti a prospešnosti. Kto sa o matrac zaujímal v 90-tych rokoch, určite si na tento ošiaľ spomína. V Spojených štátoch amerických v tom čase tvorili vodné postele takmer štvrtinu (22%) zo všetkých predaných matracov. Dnes je toto číslo v USA pod hranicou troch percent.

Z histórie vodnej postele

Na prvý pohľad sa môže zdať, že je vynálezom neskorého 20. storočia. Pravda je však trochu iná. Je oveľa staršia, akoby sme si mysleli.

Vynález vodnej postele pripisujeme škótskemu doktorovi Neilovi Arnottovi. Ten už na začiatku 19. storočia, vyhotovil lôžko, ktoré si plne zaslúži pomenovanie vodná posteľ. Samozrejme, že nepoužil žiadny vinyl či iné moderné materiály. Základom bol plátenný vak. Ten by však vodu dlho v sebe neudržal. Inovatívnemu Škótovi sa však podarilo toto plátno pogumovať a zadržať tak vodu vo vnútri na dlhšiu dobu. V tom čase sa vynález nazýval Arnottova hydrostatická posteľ.

Hlavnou pohnútkou bola snaha uľaviť invalidom od nepríjemných preležanín. Na bežných posteliach existovalo priveľké množstvo tlakových bodov, ktoré dlhodobo ležiacim pacientom spôsobovali problémy. Vak plný vody tento problém vyriešil – tlakové body boli odstránené.

Neil Arnott si svoj vynález nedal patentovať. Ťažko povedať prečo. Možno mu šlo iba o zlepšenie života ľudí a chcel, aby sa jeho vynález rýchlo rozšíril. Prípadne na celé patentovanie zabudol alebo nikdy nepredpokladal, že by sa na niečom takom dalo zarobiť. Okrem toho sa z nej v tomto období nestal žiadny hit.

Vodná posteľ zo začiatku 19. storočia nemá veľa spoločného s tou dnešnou. Neexistuje ani nejaký plynulý vývoj tohto nápadu. Preto môžeme hovoriť aj o jej novodobom vynálezcovi, Američanovi menom Charles Prior Hall.

Hall vynašiel vodnú posteľ vďaka neúspechu. Hall bol v tom čase študentom dizajnu Univerzity v San Franciscu. V pláne mal konštrukciu revolučnej stoličky. Základom bol vinylový vak, do ktorého napchal kukuričný škrob.

Výsledkom bola stolička, na ktorej sa nesedelo práve príjemne. Neskôr škrob vymenil za želatínu. Na takejto stoličke sa síce sedelo lepšie, ale želatína po čase začala hniť. Frustrovaný Hall sa potom pustil do konštrukcie postele, pričom sa dopracoval až k modernej verzii vodnej postele.

Hall si neskôr založil spoločnosť Innerspace Environments, ktorá vodné postele vyrábala, propagovala aj predávala. Prvá vodná posteľ značky Innerspace Enviroments sa na trhu objavila v roku 1971. Charles Prior Hall mal vynikajúcu štartovaciu pozíciu. Mal pred sebou celý americký trh. Ovládnuť sa mu ho však nepodarilo, nedokázal uchrániť svoj patent pred veľkou konkurenciou.

Výhody a nevýhody vodnej postele

Výhody vodnej postele

Za výhody vodnej postele považujeme rovnaké aspekty ako ľudia na začiatku 19. storočia. Jednoznačne najväčšou výhodou vodnej postele je jej jedinečná schopnosť minimalizovať tlakové body.

Povrch vodnej postele sa takmer dokonale prispôsobí ľudskému telu. Kým pri bežných matracoch tlakové body spôsobujú nepríjemné preležaniny, na vodných posteliach je šanca vytvorenia preležaniny omnoho nižšia.

Odstránenie tlakových bodov a následné lepšie rozloženie hmotnosti ľudského tela vedie k zníženiu tlaku na chrbticu. Chrbtica tak zaujme lepšiu polohu. V takejto polohe je schopná lepšej regenerácie. Výsledkom sú znížené bolesti chrbta či chrbtice. Na vodnej posteli však nemôžu spať všetci. Táto verzia lôžka sa rozhodne neodporúča malým deťom.

Ďalšou veľkou výhodou vodnej posteli je jej ľahká údržba. Pri vodnej posteli sa nemusíte trápiť s roztočmi a ďalšími mikróbmi. Pri bežných matracoch sa mikróby postupne dostávajú do matraca. Toto sa pri vodnej posteli nedeje. Vinylový povrch žiadny roztoč neprekoná, posteľ stačí utrieť a je dokonale čistá.

Nevýhody vodnej postele

S vodnými posteľami prichádza aj množstvo nevýhod, ktoré sú zodpovedné zato, že dnes sa na Slovensku predáva minimum takýchto postelí. Vodné postele majú zväčša neštandardné rozmery. Ťažko sa na ne kupujú plachty, poťah a ďalšie doplnky.

Manipulácia s vodnou posteľou je mnohonásobne komplikovanejšia ako s bežným matracom. Akákoľvek práca s ňou vyžaduje vypustenie vody. A to nie je jednoduché – trvá to dlho a sú k tomu potrebné dodatočné zariadenia.

Vodné postele je potrebné vyhrievať a to nie je práve najlacnejšia záležitosť. Okrem toho je tu stále riziko prasknutia.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.