Zaujímavosti o spánku- 2. časť

Jeden článok na zaujímavé fakty o spánku nestačí. Spánok je presne tá oblasť ľudského života, s ktorou sme denne v kontakte, a napriek tomu o ňom veľa nevieme. Veda iba postupne odhaľuje jeho tajomstvá. Pozrime sa na pár z nich.

  • Ľudia, čo spávajú menej, či už prirodzene, alebo následkom okolností, majú tendenciu byť obéznejší. A nie je to spôsobené iba tým, že sú hore dlhšie, a teda majú viac času jesť. K tomuto sa pridáva aj ďalší mechanizmus. Počas bdenia dochádza k vyššej tvorbe peptínu, čo je hormón regulujúci chuť. Bdejúci ľudia majú tak vyšší apetít ako spiaci.
  • Melatonín je hormón, ktorý úzko súvisí so spánkom. Vedci sa snažia vyvinúť liek, ktorý by ľuďom pomáhal so zaspávaním a základom tohto lieku má byť práve melatonín. Výsledok je ale stále neistý.
  • Vedci doposiaľ nevedia, či zvieratá počas REM fázy spánku snívajú rovnako ako ľudia. A možno to ani nikdy vedieť nebudú.
  • Ľudský organizmus si nikdy úplne nezvykne na prácu na smeny a nepravidelný spánkový rytmus. To znamená jediné – ak vám záleží na zdraví, tak sa vyhnite zamestnávateľovi, ktorý od vás vyžaduje meniacu sa pracovnú dobu.
  • Kvalita spánku klesá s rastúcou nadmorskou výškou. Ak sa vyberiete na dovolenku niekde vysoko, bude vám trvať dva až tri týždne, dokiaľ si vaše telo na nové podmienky zvykne. Spánok vo vysokých výškach je narušený najmä z dôvodu nižšej koncentrácie kyslíka vo vzduchu. Telo sa tomuto stavu prispôsobí tak, že zvýši koncentráciu červených krviniek v krvi.
  • Nepravidelná telesná aktivita komplikuje spánok. Nikto nespochybňuje fakt, že pravidelné cvičenie robí človeka zdravším a jeho spánok kvalitnejším. Ak si však zacvičíte len raz za čas, krátko pred spánkom, výsledky vás môžu prekvapiť. Negatívne. To isté platí, ak väčšinou nič nerobíte a zrazu sa rozhodnete ísť si zabehať. Pre telo je to šok, ktorý sa prejaví aj na spánku.
  • Nespavosťou trpia viac vdovci, vdovy, rozvedení a slobodní ľudia. Ak chcete vylepšiť svoj spánok, overenou pomocou je vstúpenie do vzťahu/manželstva..
  • Veda zatiaľ stále nedokáže znížiť dĺžku potrebného spánku. Podľa jedného prieskumu v USA až 34 percent zamestnávateľov umožňuje svojim zamestnancom si počas prestávok zdriemnuť. A dokonca až 16 percent ponúka aj miesto na spánok. Nezištné konanie? Nie tak úplne. Každý dobrý zamestnávateľ totiž vie, že ospalý zamestnanec sa rovná zníženej produktivite práce.
  • Vedci objavili REM fázu spánku až v 50-tych rokoch minulého storočia. V tom čase to bol výrazný krok v pred v rámci výskumu spánku. REM je skratka výrazu Rapid Eye Movements (rýchly pohyb očí). Počas tejto fázy spánku sa oči naozaj rýchlo pohybujú. Že si to nikto predtým nevšimol?
  • Britskí vedci vyvinuli špeciálne okuliare, ktoré dokážu zresetovať váš biorytmus. V týchto okuliaroch sa pred vašimi očami zobrazuje žiarivý prsteň, ktorého funkciou je simulovať východ Slnka. Vďaka tejto dômyselnej pomôcke môžete byť bez spánku 36 hodín bez toho, aby ste prekonávali tradičné problémy s únavou.
  • Sny vzniknuté v REM fáze spánku sa vyznačujú rôznymi zaujímavými zvratmi v príbehu. Sny z nonREM fázy spánku sú omnoho jednoduchšie. Nie sú veľmi vizuálne – sú skôr založené na myšlienke, ktorá sa neustále opakuje.
  • Štúdie dokazujú, že v čase mesačného splnu, spíme o niekoľko minút menej ako normálne. Overené to bolo na ľuďoch, ktorí spali v miestnosti bez okien.
  • Delfíny dokážu byť aktívne až 15 dní bez prestávky. Sú aktívne, no napriek tomu si doprajú aj spánok. Dokážu to vďaka tomu, že počas tohto obdobia spí iba jedna ich polovica mozgu.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.