Ako sa spí vo vesmíre?

Dostať sa do vesmíru je dnes oveľa jednoduchšie ako v minulosti. Nato, aby aby ste sa jedného dňa vydali mimo zemského povrchu, už nemusíte robiť kariéru v armáde.

Nedávno sa do vesmíru začali organizovať aj komerčné lety. Samozrejme, nie je to pre každého. Keby ste sa chceli ísť tam hore pozrieť, pripravte si približne 20 miliónov eur. Pomerne vysoká suma aj za takúto skutočne exotickú dovolenku. Či už turista alebo profesionál, aj vo vesmíre by ste sa určite chceli dobre vyspať. O tom, ako sa tam spí, sa veľmi nepíše.

Hlavný rozdiel medzi spánkom na Zemi a spánkom vo vesmíre je úroveň gravitácie. S gravitáciou na zemskom povrchu sme veľmi dobre oboznámení. V ďalekom vesmíre je naopak nulová. Nie však všade. Napríklad na medzinárodnej vesmírnej stanici ISS takéto podmienky nie sú. Tu môžeme hovoriť o tzv. mikrogravitácii. Gravitácii, ktorá na človeka pôsobí, no jej vplyv je minimálny.

V rôznych sci-fi seriáloch a filmoch je prítomná gravitácia aj na vesmírnych staniciach či lodiach. K vyvinutiu takejto technológie má ľudstvo v súčasnosti veľmi ďaleko, a tak si astronauti musia poradiť s nástrahami beztiažového prostredia. Ako?

Matrac nie je potrebný

Ak sa trápite nad kúpou nového matraca a neviete sa rozhodnúť, či je lepší taštičkový alebo latexový matrac, vedzte, že na ISS takýto problém nemajú. Vo vesmíre nepotrebujete žiadny matrac. Vo vesmírnej stanici sa spí v spacákoch.

Spacáky sa vo vesmíre používajú hlavne preto, aby sa šetril priestor, no tiež ako náhrada prikrývok, paplónov či perín. Keby sa kozmonaut zakryl dekou, veľmi by to nefungovalo. Deka by po chvíli odletela a musel by si ju o seba priviazať. Ďaleko jednoduchšie je preto zasunúť sa do spacáka.

Samozrejme, že na medzinárodnej vesmírnej stanici ISS sa nepoužívajú spacáky, ktoré si môžete kúpiť v obchode s turistickými potrebami. Ide o špeciálne výrobky prispôsobené veľmi ojedinelým podmienkam. Spacák má napríklad aj rukávy, čo umožňuje spiacemu pohodlnú prácu s rukami.

Prečo musí byť spacák upevnený?

Na vesmírnej stanici si teoreticky môžete zdriemnuť kdekoľvek. Nepotrebujete si hľadať mäkké lôžko. V beztiažovom priestore neexistuje niečo ako hore, či dole. Zdriemnuť si môžete pri podlahe, pod stropom alebo kdekoľvek inde.

Prečo sa potom astronauti zväzujú do spacákov, ktoré pripomínajú zvieracie kazajky?
Odpoveď je prostá – aby nenabúrali. Ak by ste zaspali v strede miestnosti, časom by ste sa ocitli v úplne inej časti. Hrozilo by riziko, že by ste nabúrali do nejakého drahého prístroja, prípadne by ste sa zrazili s ďalším obyvateľom stanice.

Poloha spiaceho teda musí byť pevná. Toto sa zabezpečuje ukotvením. Spacák sa priviaže k pevnému bodu a až potom sa môže astronaut uložiť na spánok.

Spacák môžete ukotviť všade tam, kde je to možné. Ak však chcete aspoň trošku súkromia, vesmírna stanica ISS vám poskytne niečo ako kajuty. Nepredstavujte si však kajuty ako na výletných lodiach. Kajuta na ISS vyzerá skôr ako malá skriňa. Na jednu stranu skrine/ kajuty sa pripne spacák a na druhej zvyknú mať kozmonauti počítač či množstvo fotografií svojich blízkych. Na to, aby ste sa dotkli protiľahlej steny stačí, keď vystriete ruky.

Problémy so spánkom vo vesmíre

Na prvý pohľad sa môže zdať, že nie je nič lepšie ako spánok vo vesmíre. K dispozícii máte „dokonalý matrac“ a najbližší susedia sú naozaj ďaleko. A navyše, váš zamestnávateľ, americká vesmírna agentúra NASA, vám umožňuje spať až osem a pol hodiny. Napriek tomu je priemerná dĺžka spánku na vesmírnej stanici ISS menej ako 6 hodín.

Prečo? Astronauti často trpia nespavosťou. Za normálnych okolností by to nebol veľký problém. Títo ľudia však pracujú v špeciálnom prostredí, kde každá chyba môže mať nemalé dôsledky. Až 75 percent kozmonautov rieši problémy so spánkom tabletkami.

Zaslúžená sprcha pred spánkom? Je v tom malý háčik

Nič nepadne tak dobre, ako dobrá sprcha tesne predtým, ako sa uložíme do postele. Horúca sprcha pred spánkom pomáha so zaspávaním. Na takýto luxus však na ISS môžete zabudnúť. Keďže tu nie je gravitácia, tak padajúca voda je naozaj iba sen. Bude vám musieť stačiť striekajúca hadica a handrička, s ktorou sa umyjete. Na klasickú sprchu si budete musieť počkať.

Napriek tomu je výlet do vesmíru naozaj lákavou neznámou a uvidíme, koľkým z nás sa to podarí.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.