Ako prospieva čítanie kníh pred spánkom dospelým?

Čítate knihy ako súčasť večerného rituálu pred spaním alebo sa radšej pozeráte na obrazovky, až kým nezaspíte? Ak nie ste práve vášnivým čitateľom, možno teraz zvážite možnosť stať sa jedným z nich, najmä ak budete chcieť dosiahnuť váš lepší spánok.

Prečo čítať pred spaním?

Štúdia od výskumníkov z univerzity zo Sussexu zistila, že šesť minút čítania znížilo ľuďom stres o 68%, vyčistilo myseľ a pripravilo telo na spánok spomalením srdcovej frekvencie a zmiernením svalového napätia. Štúdia tiež ukázala, že čítanie bolo lepšie pri znižovaní úrovne stresu ako počúvanie hudby, efektívnejšie ako pitie čaju, a dokonca prekročila relaxačné účinky prechádzky.

Čítanie kníh prináša dospelým veľa pozitív. Môžu sa vďaka nemu naučiť množstvo nových vecí a získať užitočné informácie, ktoré dokážu ďalej využiť v živote. Rovnako tiež sa dozvedia niečo o histórii. Rôzne žánre poskytujú rôzne informácie, preto je táto výhoda veľmi obsiahla. A čo je najlepšie, viete často zareagovať v rôznych životných situáciách len vďaka tomu, že ste sa inšpirovali prečítanou knihou.

Žena číta knihu v posteli pred spaním

Azda najväčšou výhodou je tá, že si človek obohacuje svoju slovnú zásobu. Tým pádom dokáže lepšie komunikovať s okolím, nakoľko sa pri čítaní dozvedá slová, ktoré doposiaľ nepočul a ukladá si ich do svojej pamäte. Týmto spôsobom sa môžete stať pre ostatných atraktívnejším a budú vás považovať za inteligentnú osobu.

Zatiaľ, čo výhody čítania pre deti pred spaním sú všeobecne známe, čítanie pred spaním pre dospelých poskytuje aj výhody, ktoré prispievajú k dobrému nočnému spánku, ktorý mnohí z nás tak zúfalo potrebujú, ale často sa im nepodarí ho získať.

Tu sú dôvody, prečo:

  • Čítanie je aktivita mimo obrazovky.
  • Čítanie je obohacujúce.
  • Čítanie dokáže upokojiť vaše myšlienky.
  • Čítanie je fyzicky nenáročné.
  • Čítanie možno vykonávať aj v posteli.

Čo čítať v posteli pre lepší spánok

Niektorým sa môže stať, že zaspia dosť rýchlo už po prečítaní niekoľkých stránok, zatiaľ čo iným to môže trvať celé hodiny (za cenu možnej nespavosti vyvolanej stimulovanou predstavivosťou). Počúvajte svoje telo, a ak chcete lepší spánok, upravte podľa toho svoje návyky na čítanie a taktiež materiál na čítanie.

Je zrejmé, že niektoré typy kníh sú lepšie, iné vám vyhovovať nemusia, pokiaľ ide o zaspávanie. Tu sú výhody a nevýhody rôznych žánrov:

Fikcia: Čítanie románu prináša ďalšie výhody, ako napríklad poskytnutie duševného úniku, zvýšenie empatie, budovanie slovnej zásoby, zvýšenie tvorivosti, zvýšenie šťastia a udržanie ostrej mysle pri starnutí. Ako sme už spomenuli, možno sa budete chcieť vyhnúť niektorým žánrom, ktorým môže byť napríklad „psychologický triler“ pred spaním.

Literatúra faktu: Knihy plné receptov, cestovných sprievodcov, vaše obľúbené oblečenie alebo rôzne katalógy – to sú najlepšie možnosti, ako zostať v posteli pri knihe a nepodľahnúť televízii.

Detské knihy: Knihy, ktoré sme milovali ako deti, môžu spúšťať šťastné a pokojné spomienky, ktoré prispievajú k správnemu mysleniu počas spánku. Medvedík Pú, Malý princ alebo Alica v krajine zázrakov sú len niektoré z kníh, ktoré nás môžu priviesť späť k jednoduchším a šťastnejším časom.

Fantasy: Je to umelecký žáner založený na fiktívnom príbehu, v ktorom môžu mať charaktery magické schopnosti alebo nedosiahnuteľné/prehnané vlastnosti. Fantasy je žáner dobrý na rozptýlenie, vyskúšajte napríklad obľúbené knihy čarodejníka Harryho Pottera.

Literárne klasiky: Len premýšľanie o nich môže spôsobiť, že vaše viečka budú ťažšie. Myslite na klasiku, ktorú ste museli čítať na vysokej škole.

Čítanie kníh pred spaním

Poviedky: Sú to krátke príbehy, ideálne pre tých, ktorí chcú uniknúť do deja bez toho, aby museli zostať celú noc hore. Tu je na výber skutočne veľké množstvo kníh, stačí si len vybrať tú, ktorá vás zaujme už na prvý pohľad.

Poézia: Ďalšia možnosť, ktorá je kratšia ako fikcia a ľahšie spracovateľná. Rôzne zbierky básní od známych autorov vás taktiež môžu sprevádzať počas večerných chvíľ pred spaním.

Príbehy pre dospelých pred spaním: Je to pre dospelých, ktorí si chcú oddýchnuť, „vypnúť“ a vkĺznuť do upokojujúcich príbehov, ktoré ich takpovediac pripravia na spánok. Jedným z autorov tohto žánru je napríklad William Shakespeare.

Knihy určené na spanie: Samozrejme, existujú aj knihy určené priamo pre lepšie zaspávanie. Určite však nebudú také zaujímavé ako už vyššie spomenuté žánre. Sú totiž väčšinou opísané ako „úmyselne nudné“.

Nezabudnite na nočné osvetlenie

Svetlo pri čítaní by malo byť dostatočné, nie však príliš ostré. Vhodné osvetlenie pre čítanie kníh v posteli sú aj malé svetlá, ktoré sa dajú jednoducho pripnúť na knihu. Zameriavajú sa na koncentrovaný prúd svetla na stránky knihy. Majú výhodu aj v tom, že vášmu partnerovi nebude svietiť v spálni ostré svetlo a môže pokojne spať. Čítaním kníh sa oči nekazia, ako si niektorí myslia.

Ak sa obávate zhoršeného zraku po čítaní večer, robte si prestávky po 20 minútach, pozrite sa do diaľky a do blízka, zažmurkajte očami. Za oveľa horšie vedci považujú biele svetlo vydávané z mobilov a tabletov, obzvlášť takto večer. Vďaka nemu trpí mnoho ľudí nespavosťou a poruchami spánku, a pritom by im ani nenapadlo, že príčinou môže byť práve mobilný telefón.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.