Ako vybrať detskú posteľ

Každé dieťa potrebuje pre svoje zdravie a rozvoj ideálne 9 až 12 hodín spánku. Takže, ak je vaše dieťa pripravené opustiť svoju postieľku, je na rade výber tej správnej postele. Určite je dôležité zvážiť všetky aspekty a parametre postele skôr, ako sa rozhodnete ju kúpiť. Keďže je to produkt, ktorý nekupujete každý rok, určite svoj výber nepodceňte.

Myslite na to, že deti sa rady šantia a zrejme si neodpustia ani skákanie po posteli. Preto by mala byť určite pevná a kvalitná. Investovať sa v tomto prípade skutočne oplatí. Rovnako ako na samotnú posteľ, zamerajte sa aj na kúpu vhodného detského matraca. Pretože práve ten zaručuje pokojný a zdravý spánok vášmu dieťaťu a okrem toho tiež správny vývin chrbtice.

Posteľ do detskej izby

Akú posteľ vybrať?

Dnešný trh ponúka zákazníkom naozaj veľký výber postelí. Záleží už len na vašich požiadavkách a predstavách vašich ratolestí. Niektoré deti zbožňujú poschodové postele, iné zas tie klasické. Ako však vybrať tú správnu? Poradíme vám.

Poschodové postele – Ak premýšľate nad kúpou poschodovej postele, nezabudnite na niekoľko dôležitých doplnkov. Napríklad bezpečnostné schodíky, ktorými pohodlne dieťa vylezie na vrchnú posteľ. Taktiež je tu nevyhnutné zábradlie (zábrana), aby dieťa nevypadlo. Veľkou výhodou týchto postelí je, že šetria miesto v detskej izbe. Hlavne, ak máte dve a viac detí. Poschodové postele môžu byť vyrobené ako celok alebo sa dajú rozložiť na dve jednotlivé postele. Druhú možnosť oceníte, ak deti začnú rásť a budú chcieť už klasickú posteľ.

Vyvýšené postele – Vyvýšené postele s hracím priestorom sú taktiež veľmi praktické. Pod vyvýšeným lôžkom ponúkajú dieťaťu dostatočný priestor na hranie. Tiež tu dbajte na bezpečnosť čo sa týka schodíkov a zábradlia. Niektoré typy postelí disponujú dokonca aj šmykľavkou. Pre väčšiu úsporu miesta si môžete vybrať aj variant vyvýšenej postele spojenej s písacím stolíkom alebo so skriňou a ďalším úložným priestorom.

Posteľ s prístelkou – Ak mávajú vaše deti na návšteve často kamarátov, tento variant tiež oceníte. Prístelku (väčšinou na kolieskach) totiž len vytiahnete spod postele a môžete hneď ustlať. Týmto spôsobom získate ďalšie plnohodnotné lôžko na spanie.

Jednolôžko – Je to najtradičnejší typ postele, ktorý využijete v prípade, ak máte len jedno dieťa alebo je izba taká veľká, že sa do nej vmestia dve takéto jednolôžka.

Váľandy – Pri tomto type postele nie je potrebné dokupovať matrac. Zároveň vám ponúka dosť veľa úložného priestoru, ku ktorému sa dostanete jednoduchým otvorením postele buď spredu alebo z boku. Tu môžete skladovať sezónne oblečenie, periny, vankúše, obliečky atď.

Poschodové postele pre deti

Ako vyberať posteľ pre deti

Pri výbere vhodnej postele pre vaše deti dbajte na niekoľko faktorov. Napríklad vek dieťaťa, priestor v izbe a podobne.

Vek dieťaťa

Vek dieťaťa zohráva veľkú rolu pri výbere postele. Ak máte doma ešte malé deti, určite ich poteší krásny rozprávkový motív na posteli so zábranou, ktorá sa dá neskôr odstrániť. Existujú aj tzv. rastúce postele, ktoré si viete určitý čas nastavovať podľa výšky dieťaťa. Takisto ich môžete potešiť klasickou posteľou v tvare autíčka alebo malé princezné posteľou s baldachýnom. Tieto typy však majú iba niekoľkoročnú životnosť. Postele s klasickým rozmerom však môžu deťom vydržať aj dlhšie.

Počet detí

Ďalšia vec, na ktorú myslite, je počet detí, ktoré budú posteľ využívať. Podľa toho zvoľte buď jednolôžko alebo poschodovú posteľ či posteľ s prístelkou.

Priestor

Jedným z najhlavnejších faktorov je aj priestor, ktorý máte k dispozícii. Vo veľkej miere totiž ovplyvňuje výber postele. Hlavne, ak ide o poschodovú posteľ. Tu treba dbať nielen na priestor okolo nej, ale aj nad ňou. Aby si dieťa mohlo v pohode na posteľ sadnúť a neudrelo si pri tom hlavu.

Matrac

Ako sme už spomenuli, matrac je dôležitou a nevyhnutnou súčasťou postele. Pre deti sa vyrábajú dokonca detské matrace, ktoré sú prispôsobené ich nižšej váhe. Môžete im však kúpiť aj klasické matrace. Hlavne by ste sa mali zamerať na to, aby boli zo vzdušného materiálu, ktorý je schopný odvádzať vlhkosť.

Skúška

Aby boli vaše deti naozaj spokojné, zoberte ich so sebou do obchodu, nech si posteľ vyskúšajú. Pohodlie je totiž na prvom mieste a samozrejme, mala by sa deťom aj páčiť. Dajte im na výber z niekoľkých postelí, ktoré spĺňajú požadované kritériá a budú určite spokojnejšie.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.