Z laboratória NASA do vašej spálne

Možno si aj vy myslíte, že snaha ľudstva o dobývanie vesmíru je nezmyselná. Veď človek z cesty do vesmíru nemá žiadny prospech. Túžba po poznaní je síce pekná, ale bežný človek sa z toho nenaje.

Pamäťová pena je materiál, ktorý bežne nájdete v tých lepších matracoch. Benefity tejto peny si môžete užívať práve vďaka americkému vesmírnemu programu.

Všetko to začalo v roku 1966

Americká vesmírna agentúra v 60-tych rokoch minulého storočia riešila jeden dôležitý problém – ako zabezpečiť maximálnu bezpečnosť astronautov pri letoch do vesmíru. Jedným z komponentov bezpečnosti boli aj špeciálne sedadlá. Tie sú dôležité aj v bežných dopravných prostriedkoch. Pri letoch do vesmíru sú kozmonauti zaťažení extrémnym preťažením. Úloha sedadiel je tak ďaleko významnejšia.

Najskôr sa NASA snažila vytvoriť pre každého astronauta sedadlo na mieru. Časom sa však vynoril problém, že takéto riešenie by nebolo veľmi praktické, keďže v kokpite by museli sedadlá vždy meniť s výmenou kozmonauta. Nakoniec prišli s iným riešením – vytvoriť materiál, ktorý by sa prispôsobil každému kozmonautovi.

Čo je to pamäťová pena?

Základ pamäťovej peny nie je žiadny vesmírny materiál. Pamäťová pena je vyrobená z polyuretánu. To je ten istý materiál, ktorý nájdete v najlacnejších matracoch. V minulosti bola polyuretánová pena u nás známa pod obchodným názvom Molitan.

Polyuretán však pamäťovú penu vôbec nediskvalifikuje. Pri penách je totiž dôležitý ich spôsob výroby – konkrétne pri pamäťovej pene sú použité rôzne chemické prídavky, ktoré sa starajú o výrazné zlepšenie úžitkových vlastností – v tomto prípade je to najmä elasticita a hustota.

Jeden zo základných rozdielov medzi bežnou polyuretánovou penou a pamäťovou penou je práve hustota. Tento rozdiel rýchlo postrehne aj bežný zákazník. Matrac z pamäťovej peny je totiž omnoho ťažší. Jeden meter kubický PUR peny váži od 18 do 25 kilogramov. Taký istý objem pamäťovej peny môže vážiť až 70 kilogramov.

Kľúčovou vlastnosťou pamäťovej peny je však jej špecifická elasticita. Pamäťová pena mení svoj tvar v reakcii na teplo ľudského tela. V priebehu minút sa tak dokáže prispôsobiť tvaru tela. Mimoriadne dôležitá je aj schopnosť vrátiť sa do pôvodného tvaru – preto ju nazývame pamäťovou.

NASA si najala externého dodávateľa

Tvrdenie, že NASA vyvinula pamäťovú penu, nie je úplne pravdivá. Táto americká vládna agentúru je však za jej vývoj zodpovedná. NASA si najala na túto úlohu laboratóriá spoločnosti Stencel Aero Engineering Corporation.

Najvýraznejšími postavami vedeckého týmu boli Chiharu Kubokawa a Charles A. Yost. Pamäťová pena na spočiatku niesla pracovný názov “pena pomalých pružín”. Charles Yost ju zase volal “náladová pena”.

Dlhá cesta do predajní

Ako to už pri vojenskom výskume býva (NASA patrí do armádneho sektoru), výsledky výskumu sú držané v tajnosti až do momentu, kedy pre armádu nepredstavujú významnú konkurenčnú výhodu.

Pamäťová pena síce bola vyvinutá už v roku 1966, bežné firmy s ňou však mohli začať pracovať až v 80-tych rokoch. Asi si by ste predpokladali, že po uvoľnení pamäťovej peny do komerčného sveta, nastala malá revolúcia.

Nič také sa však nekonalo. Jediná spoločnosť, ktorá bola ochotná s týmto materiálom pracovať, bola Fagerdala World Foams. Prečo sa nezapojili ďalšie firmy?

Fagerdala World Foams ako jediná videla v pamäťovej pene potenciál. Najväčším problémom boli obrovské náklady na výrobu peny. Akékoľvek výrobky z pamäťovej peny tak boli priveľmi drahé, aby si ich  mohli bežní ľudia kúpiť. Pamäťová pena tak spočiatku nachádzala uplatnenie iba vo veľmi špecifických podmienkach – napríklad v zdravotníctve.

Spoločnosť Fagerdala World Foams na začiatku 90-tych rokov prišla s prvým matracom z pamäťovej peny. Nazali ho Tempur-Pedic švédsky matrac. Toto viedlo k vytvoreniu spoločnosť Tempur World.

Prvý matrac z pamäťovej peny bol veľmi drahý a strednej triede prakticky nedostupný. Vďaka technologickým zlepšeniam sa však postupne darilo cenu tohto materiálu znižovať.

Dnešná pamäťová pena však nie je totožná s tým, čo vedci pripravili pred 50 rokmi. Spočiatku pamäťová pena veľmi trpela tým, že kumulovala teplo. Toto sa v laboratóriách snažili roky odstrániť. Predstavením nových generácií pamäťových pien sa to výrobcom do veľkej miery darilo.

Medzi ďalšie počiatočné problémy pamäťovej peny bolo uvoľňovanie škodlivých chemikálii. Dlhodobý pobyt na takomto materiály neprospieval zdraviu. Toto sa však prakticky podarilo vyriešiť a moderné pamäťové peny nepredstavujú pre človeka zdravotné riziko.

Použitie pamäťových pien v dnešných matracoch

V predajniach matracov by ste dnes len ťažko našli matrac vyrobený kompletne z pamäťovej peny. Tento materiál je stále príliš drahý a zároveň nevhodný na takéto použitie.

Pamäťová pena má však takmer nenahraditeľnú úlohu ako kontaktná vrstva v pružinových matracoch. Na pružinové jadro si nemôžete ľahnúť priamo – bolo by to nepohodlné. Za účelom príjemného kontaktu s matracom sa na pružinové jadro lepí pamäťová pena v hrúbke niekoľkých centimetrov.

Pri kúpe taštičkového matraca sa odporúča si zistiť informácie o použitej pamäťovej pene. Asi najdôležitejšou informáciou je výrobca peny – dobrý predajca sa rád pochváli kvalitou. Pamäťové peny vo Vegase pochádzajú iba od špičkových európskych firiem, na ktoré sa dá vždy spoľahnúť.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.