Prečo sa v matracoch používa kokosové vlákno?

Moderné matrace využívajú širokú paletu najrôznejších materiálov. Kým v minulosti dominovali tie prírodné, v súčasnosti sú nahradzované materiálmi syntetickými.

V dávnejšej minulosti u nás ľudia spávali na vreciach naplnených slamou. Takýto matrac sa volal strožliak a svoj účel pohodlne splnil. Každý rok sa v ňom menila slama, takže ani z hygienického pohľadu to nebola katastrofa. Jeho výroba bola lacná a dostupná. V iných častiach sveta sa používali rôzne ďalšie druhy náplní mechov a vriec- ovčia vlna či iné prírodné materiály.

V druhej polovici 19. storočia bol skonštruovaný prvý pružinový matrac, ktorý spravil v spálňach doslova revolúciu. Pružinové matrace dominovali vyspelému svetu až do konca druhej svetovej vojny. Až v druhej polovici minulého storočia sa produkcia syntetických látok dostala na takú úroveň, že expandovala aj do sveta matracov. Vznikli prvé polyuretánové peny, ktoré zmenili pohľad na výrobu matracov. Produkcia matracov zo syntetických materiálov sa neustále zvyšovala. Prírodné materiály však nikdy z matracov nevymizli.

V posledných rokoch prírodné materiály zažívajú veľkú renesanciu. Nadšenie zo syntetických postupne upadá a veda prináša stále viac a viac poznatkov o tom, že prírodné materiály sú pre človeka prospešnejšie.

Veľmi dobrým príkladom je kokosové vlákno

Kokosové vlákno sa v matracoch vyskytuje v podobe kokosový dosiek, ktoré sa vyrábajú stlačením kokosového vlákna.

Kokosové vlákno sa nezískava z kokosových orechov, ktoré sa predávajú aj u nás potravinách. Tvrdý orech, ktorý vidíte na pultoch, je zrelý orech, z ktorého bola odstránená šupka. Kokosové vlákno sa získava práve z tejto šupky. Tá je pred dozretím orecha na povrchu hnedá a vo vnútri biela. Po jej odstránení sa však biela farba vplyvom vzduchu mení na hnedú. Takto sfarbená je aj kokosová doska, ktorú nájdete v matracoch.

Kokosové vlákno za normálnych okolností nemá veľmi dobré mechanické vlastnosti. Práve kvôli tomu sa kokosová doska dodatočne upravuje. Ošetruje sa latexovým mliekom, čím sa vylepšujú úžitkové vlastnosti kokosového vlákna. Latexové mlieko príde do kontaktu s kokosovým vláknom a následne dôjde k vulkanizácii. Tento proces dodá kokosovej doske želanú pružnosť.

Dbajte na kvalitu

Pri kúpe matraca je potrebné dávať si pozor na kvalitu kokosovej dosky. Častokrát chcú výrobcovia pri výrobnom procese ušetriť a dosku iba nabodnú na mnohých miestach ihlami naplnenými latexovým mliekom. Výsledkom je kokosová doska s limitovanou životnosťou.

Pre maximálne zlepšenie kokosovej dosky, sa pri výrobe ponára do latexu v celom jej objeme. Prečo? Dostane sa tak do nej maximum latexu a doska získa veľmi dobrú pružnosť.

Pri kúpe nového matraca nemusí byť jednoduché odhadnúť, akým spôsobom bola kokosová doska vyrobená. Avšak, každý dobrý predajca/výrobca matracov by vám mal informáciu o výrobcovi kokosovej dosky v matraci bez problémov poskytnúť. 

Najväčšie výhody kokosovej dosky

Kokosové dosky sa do matracov nedávajú na parádu. Hlavnou funkciou tejto tenkej vrstvy je spevniť matrac. Ak chcete zvýšiť tvrdosť matraca, na jednej či oboch stranách, použijete kokosovú dosku. Je tiež obľúbeným doplnkom penových či pružinových matracov aj z toho dôvodu, že neznižuje ich hygienické vlastnosti. Kokosová doska je mimoriadne vzdušná.

Vzdušnosť je kľúčová vlastnosť matraca, pokiaľ chcete zabezpečiť, aby sa v ňom nepremnožili baktérie, roztoče a plesne. Do matraca sa vlhkosť dostáva z potu a úlohou matraca je čo najrýchlejšie sa jej zbaviť. Vlhkosť je totiž jedným z najlepších predpokladov spokojného života mikróbov.

Matrace vyrobené z polyuretánovej peny majú vo všeobecnosti so vzdušnosťou problémy. Kokosová doska tak túto situáciu vylepší. Taštičkové matrace naopak problémy so vzdušnosťou nemajú. Veď ich jadro je z veľkej časti tvorené vzduchom. Taštičkovým matracom tak kokosová doska iba pridá na povesti hygienického matraca.

Kokosové dosky sú hrubé zvyčajne iba 2 či 3 centimetre. Na hrúbke kvalitného matraca sa tak veľkou mierou nepodieľajú. Napriek tomu hrajú v dobrých matracoch významnú rolu.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.