Prečo v matracoch Vegas nenájdete aloe vera?

Možno ste si všimli, že na rozdiel od mnohých ďalších výrobcov, Vegas nemá v ponuke žiadne matrace s výťažkami aloe vera. Nie je to žiadna náhoda. Vegas matrace s aloe vera nevyrába a ani vyrábať nebude. Z jedného veľmi jednoduchého dôvodu – neprináša vám to ako zákazníkovi žiadnu výhodu.

Čo je to aloe vera?

Aloe vera (po slovensky Aloa pravá) je sukulentná rastlina (patria sem aj kaktusy), ktorá prirodzene rastie v tropických podmienkach. Bežne ju však nájdete aj u nás – pestuje sa v kvetináčoch ako izbová rastlina. Pôvodným domovom aloe vera je oblasť od Maroka až po Arabský polostrov. Pokiaľ si chcete túto rastlinu pozrieť v jej prirodzenom prostredí, vyberte sa na dovolenku napríklad na Madeiru či Kanárske ostrovy.

Vegas 5

Aloa pravá dorastá do výšky 60 až 100 centimetrov. Nemá žiadnu, alebo veľmi krátku stopku. Základom sú silné dužinaté listy. Aloe vera formuje symbiózu s hubami, čo jej pomáha v prístupe k životu dôležitým minerálom.

Rastlina si nezískala svoju slávu iba v posledných rokoch. Ľudia ju využívajú na medicínske účely už po celé generácie. Aloe vera sa uchytila aj ako okrasná rastlina. Najväčšie plantáže nájdete v Austrálii, USA,  na Kube, v Číne, Bangladéši, Indii, Keni či na Jamajke. Aloe vera sa pestuje najmä pre potreby kozmetického priemyslu.

Zázračné účinky aloe vera

Je to najmä už spomínaný kozmetický priemysel, ktorý vytrvalo tvrdí, že aloe vera má jedinečné schopnosti hydratovať pokožku, zjemňovať ju či dokonca liečiť. Pravda je však taká, že tieto tvrdenia nikdy neboli vedecky dokázané.

Je síce pravda, že existujú vedecké štúdie, ktoré aloe pravej prisudzujú liečivé účinky. Na druhú stranu však existujú štúdie s protichodnými výsledkami. Vo vedeckom svete to znamená jedno – akékoľvek liečivé účinky aloe vera nie sú dokázané a takmer s určitosťou možno povedať, že aloe vera nemá také účinky, o akých hovorí kozmetický priemysel.

Je prirodzené, že výrobcovia kozmetiky sa snažia maximalizovať predaj svojich výrobkov. Jednou z ciest, ako to dosiahnuť, je obohatiť prípravky o zázračnú ingredienciu – exotická rastlina z púšte sa tu javí ako dobrá voľba.

Aloe vera je vynikajúcim marketingovým nástrojom. Ľudia radi uveria tomu, že zdravie a krásu im vie prinavrátiť obyčajná rastlina. Výťažky z rastliny neškodia a sem tam sa pri užívaní aloe vera prihodí aj niečo pozitívne. To stačí na to, aby po aloe vera siahli aj firmy mimo kozmetického priemyslu.

Niektorí výrobcovia matracov si povedali, že to skúsia. Prečo by aloe vera nepomohla s predajom matracov, keď jej to ide tak dobre s kozmetikou či dokonca jogurtami. A ono to skutočne fungovalo. Matrace tak bolo možné vďaka aloe vera predať o čosi drahšie.

Aj keď pripustíme, že aloe vera má zázračné účinky

Nebuďme takí skeptickí a predpokladajme, že kúsky tohto sukulentu majú pozitívny vplyv na ľudské zdravie. Avšak ani za takéhoto predpokladu nemôžeme povedať, že výroba a predaj matraca s aloe vera má nejaký význam.

Nemá.

Problém je v tom, že v procese výroby matraca sa akékoľvek možné účinné látky likvidujú. Povedzme, že pri výrobe poťahu matraca sa použijú kapsule aloe vera. Väčšina z nich však popraská a zvyšok je zlikvidovaný vysokou teplotou. Tá efektívne rozkladá všetky zložitejšie molekuly. Výsledkom je, že v matraci nezostane z aloe vera nič.

Aloe vera nie je jediný chyták

Aloe vera môže byť najpoužívanejšie lákadlo. Určite však nie je jediné. Mnohí výrobcovia matracov sú v tomto smere veľmi tvoriví.

Namiesto toho, aby sa snažili zákazníkom priniesť matrace maximálnej kvality, snažia sa ich osloviť rôznymi marketingovými výmyslami. Vyrobiť kvalitný matrac nie je jednoduché, a určite nie lacné.

Takýto výrobcovia vedia, že so serióznymi firmami nemôžu na tomto poli bojovať. Preto si vyberú cestu, ktorá je jednoduchšia a lacnejšia. Pridať do matraca aloe vera stojí minimum – a to za predpokladu, že matrac aloe vera počas výroby vôbec „videl“.

Často sa môžete stretnú aj s poťahmi matracov, do ktorých sú vtkané strieborné vlákna. Striebro je známe tým, že  má prirodzené antimikrobiálne vlastnosti.

Zopár vlákien s trochou striebra však nijako nezlepšuje hygienickú situáciu matraca. Pomôžu s predajom matraca, zvýšia jeho cenu, určite však neskomplikujú život plesniam, roztočom či baktériám.

Pritom proti mikróbom sa dá bojovať overenými prostriedkami. Základom hygienicky vyhovujúceho lôžka je kvalitný vzdušný matrac. Vegas ponúka špičkové taštičkové matrace, ktoré minimalizujú vlhkosť v matraci. Nízka vlhkosť znamená ťažké podmienky pre život mikróbom.  V boji proti premnoženiu mikroorganizmov je dôležitý aj podklad pod matrac – ten musí byť dobre odvetraný. Ideálne je, ak je položený na posteli bez úložného priestoru.

Základom boja proti mikróbom je kvalitný poťah a jeho pravidelné pranie. Skutočne kvalitný poťah vydrží bez väčších problémov aj časté pranie. Výrobcovia matracov by sa mali sústrediť na tieto vlastnosti matraca, a nie zavádzať spotrebiteľov zázračnými rastlinami a striebornými vláknami.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.