Ktorý typ matraca je obľúbenejší – penový, alebo pružinový?

Jedna z metód výberu nového matraca nepočíta s hodnotením vlastností matraca, ceny a ďalších faktorov. Veď načo si komplikovať veci, keď to ide vyriešiť rýchlo a ľahko. Namiesto spoľahnutia sa na svoje schopnosti, stačí vložiť dôveru do rúk ostatných ľudí. Konkrétne sa stačí  rozhodnúť pre kúpu najobľúbenejšieho typu matraca. Teda matraca, ktorý sa predáva najčastejšie. Múdrosť davu sa však nie vždy vypláca.

Historické rozdiely medzi krajinami

Predaj matracov až donedávna vykazoval pomerne výrazné regionálne rozdiely. V Severnej Amerike sa za štandard považoval pružinový matrac, kým v našej Európe sme dávali prednosť penovým matracom.

vegas 4

Túto situáciu nemožno len tak ľahko vysvetliť. Ani pružinový matrac, ani penový nie sú žiadnymi modernými vynálezmi. Klasický pružinový matrac (označovaný aj ako Bonnell) bol prvý krát skonštruovaný už v 70-tych rokoch 19. storočia. Tento typ matraca sa v princípe nezmenil už po dobu takmer 150 rokov.

Dnes však bonnellové matrace rozhodne nepatria medzi matracovú špičku. Veľkej obľube sa tešia taštičkové matrace (čo je modernejšia forma pružinových matracov). Taštičkové matrace sú síce novšie, ale nijako zásadne. Taštičkový matrac je mladší iba o necelé tri desiatky rokov. Prvý taštičkový matrac bol skonštruovaný v roku 1900. Autorom jedinečnej myšlienky nezávislých pružín bol Angličan James Marshal. Podľa tohto pána sa v Severnej Amerike taštičkové matrace doteraz nazývajú (Marshal coil). James Marshal sa síce narodil vo Veľkej Británii, k svojmu jedinečnému vynálezu sa však dopracoval v Amerike.

Za takmer 120 rokov svojej existencie sa kvalita taštičkových matracov posunula výrazne vpred. Používa sa kvalitnejšia oceľ, stroje robia pri výrobe menej chýb – moderný taštičkový matrac nevŕzga a vydrží dostatočne dlho.

Penové matrace sú oproti pružinovým výrazne mladšie. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že penové matrace rýchlo nahradia nemotorné pružinové. Nestalo sa tak.

Matrace vyrobené z latexovej peny boli bohatým ľuďom k dispozícii ešte pred druhou svetovou vojnou. Počas vojny sa však z latexu a gumy stal veľmi nedostatkový tovar, a tak latexové matrace postupne upadli takmer do zabudnutia.

Tento nedostatok prírodných materiálov však viedol k zrýchleniu vývoja syntetických materiálov. Výsledkom tohto procesu bola aj polyuretánová pena, ktorá sa stala základom matracovej revolúcie v Európe – odrazu bol k dispozícii relatívne kvalitný materiál, ktorého výroba bola jednoduchá a lacná. Hlavnou výhodou bola nízka cena. Odrazu bol kvalitný matrac k dispozícii prakticky každému. Po druhej svetovej vojne bola Európa zničená. Na rozdiel od Severnej Ameriky bola pozornosť namierená inde.

Ako sa európska spoločnosť postupne spamätávala zo zničujúcej vojny, bohatla a napredovala, požiadavky na kvalitu matracov sa neustále zvyšovali. Možnosti polyuretánovej peny boli aj napriek rýchlemu technologickému zlepšovaniu obmedzené. Bohatší Európania tak začali siahať opäť po latexových matracoch, ktoré boli (a stále sú) sa na špičkovej kvalitatívnej úrovni.

Kým v Severnej Amerike boli ľudia spokojní s pružinovými matracmi, Európanom nič nechýbalo pri spánku na penových matracoch.

Dôsledky globalizácie na obľúbenosť matracov

Globalizácia, ktorej efekty sme začali pociťovať na začiatku 90-tych rokov minulého storočia, sa časom prejavila aj vo svete matracov. Ako to už pri zbližovaní sveta býva, ľuďom sa postupne otvárali nové obzory.

V častiach sveta, kde boli pružinové matrace považované za zlatý štandard, sa začali objavovať najrôznejšie penové matrace. Fungovalo to aj opačne – tam, kde boli všetci spokojní s penou, časom zistili, že pružinové matrace dokážu priniesť kvalitný spánok a mnohé benefity, ktoré sú penovým matracom cudzie.

Kombinácie pružinového a penového matraca

Jedným z posledných trendov je kombinovať pružinové a penové matrace. Výrobcovia na pružinové jadro (zväčša taštičkové) priliepajú jednu alebo viacero vrstiev pien. Medzi peny a pružinové jadro sa zvykne umiestňovať aj kokosová doska. Funkciou kokosovej dosky je dodať matracu vyžadovanú tvrdosť. Pri obojstranných matracoch možno docieliť rozdielnu tvrdosť matraca na jednotlivých stranách.

Pri kombinácii pružín s penami možno využiť tie najlepšie vlastnosti oboch materiálov, respektíve konštrukčných riešení. Pružinové matrace vynikajú svojou vzdušnosťou, ktorá je kľúčová z pohľadu hygieny matraca. Do matraca sa ľudským potom dostáva pomerne veľké množstvo vlhkosti. Ak táto vlhkosť nie je rýchlo odvetraná, v matraci sa vytvárajú priaznivé podmienky pre rast a rozmnožovanie baktérií, roztočov a plesní.

Pružinové jadro je z veľkej časti tvorené vzduchom. Oceľové pružinky či ich textilné obaly zaberajú zlomok priestoru.

Naproti tomu peny dodávajú matracu tak potrebné pohodlie. Sú príjemné na dotyk a dobre rozkladajú hmotnosť človeka. Ideálnou voľbou je pamäťová alebo latexová pena. Tieto peny ako kontaktné vrstvy nájdete najmä v kvalitnejších matracoch. Latexová pena je výbornou voľbou aj z pohľadu hygieny matraca, keďže má prirodzené antimikrobiálne vlastnosti. Bežná polyuretánová pena nie je veľmi vzdušná. Ako tenká kontaktná vrstva na pružinovom jadre však veľa problémov nenarobí.

V súčasnosti môžeme povedať, že máme globálny trh s matracmi. Akákoľvek novinka sa pomerne rýchlo dostane do obchodov vo všetkých kútoch sveta.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.